A kvalifikáció előtt e Red Bull a leggyorsabb

A kvalifikáció előtt e Red Bull a leggyorsabb

Kiélezett időmérőt ígér a Török Nagydíj harmadik szabadedzése: a Red Bull ugyan az élre állt, de az előny nem olyan nagy, a McLaren és talán a Mercedes is tarthatja velük a lépést lágy gumikon.

A tegnapiakkal ellentétben az utolsó edzés borús, szürke időben zajlott, az aszfalt hőmérséklete alig haladta meg a tegnapi felét. A gyakorlás első felében a keménygumis köröknél viszonylag gyakran váltogatták egymást az élen a versenyzők, majd egy időre a két Red Bull-os foglalta el az első két helyet.

Több pilótának is komoly problémája akadt: a tegnap a Force Indiát összetörő Adriuan Sutil teljes egészében kihagyta az edzést, mivel rögtön a felvezető körén elszállt az autójában a hidraulika. Lewis Hamilton a 8-as kanyarban a kavicságyban kötött ki, de valahogy vissza tudta hozni az autót és folytathatta a körözést.

A “még az ág is húzza” díjat Mark Webber kapta, az ausztrál autójában a gázpedál romlott el, de nagy szerencséjére még be tudott gurulni a bokszba, ahol kijavították a hibát, azonban az utolsó lágy gumis körein gyakorlatilag minden körén elhagyta a pályát itt vagy ott, három-négy alkalommal is megjárta a bukótereket. A hajrában csapattársa, Vettel is kilátogatott a 8-as kanyar betonjára, de a végén sikerült megfutnia a leggyorsabb kört, ahogy a mercedeses Nico Rosberg is az utolsó pillanatban ugrott fel a második helyre.

A Red Bull egyébként mára leszerelte az F-csatornát az RB6-osról, az időmérőn és a futamon nem alkalmazzák majd a rendszert. A Ferrari ma is használta a megoldást, de úgy tűnik, ezzel együtt sem tud beleszólni az élmezőny csatájába: Fernando Alonso Robert Kubica mögött és Michael Schumacher előtt a hatodik lett, míg Felipe Massa a kilencedikként zárt, igaz, hátránya a spanyolhoz képest most csak bő egytized volt.

A pole sorsát eldöntő időmérő edzés délután egykor kezdődik. 

Török Nagydíj, 3. szabadedzés, Istanbul Park, 2010.05.29.