Hamilton csúnyán odavágott mindenkinek

Hamilton csúnyán odavágott mindenkinek

A Török Nagydíj első szabadedzésén fölényesen “győzött” Lewis Hamilton, az angol hajszál híján egy másodperccel verte csapattársát, Jenson Buttont. A két McLaren mögött a két mercedeses végzett, Michael Schumacher a harmadik, Nico Rosberg a negyedik idővel zárt.

A Red Bullok szokásukhoz híven nem villogtak az első edzésen, és az új F-csatornával és dupla diffúzorral érkezett Ferrari sem mutatott sokat, Alonso még befért a top10-be, de az Isztambul-szakértő Massa már 2,2 másodperces hátránnyal csak a 13. legjobb volt.

Az újak közül a Lotus volt a legjobb, Heikki Kovalainen elismerésre méltóan mindössze 4-6 tizeddel maradt el a leglassabb régiektől, a williamses Barrichellótól és a Toro Rossó-s Alguersuaritól. A Hispania Bruno Senna helyett egyik tesztelőjét küldte a pályára, Sakon Yamamoto azomban nem ismételte meg Christian Klien barcelonai bravúrját, amikor az osztrák gyorsabb volt az állandó pilótáknál, a japán utolsóként, a csapattárs Chandhoktól is 1,2  elmaradva zárt.

Az időjárási körülmények eszményiek voltak, derűs idő, 28 Celsius-fok fogadta a versenyzőket, de a pálya állapota nagyon messze volt az ideálistól: az egész évben nem használt aszfaltcsík borzasztóan poros, csúszós volt, a gumikat gyorsan tönkretette, minden pilóta panaszkodott.

A “zöld” pályán nagyon sokan elfékezték magukat, megcsúsztak itt-ott, de egyetlen komoly incidens történt csak: Adrian Sutil három perccel a vége előtt a 8-as kanyarban dobta el a Force Indiát és csapódott a gumifalba. A pilótának nem esett baja, de az autó eleje csúnyán összetört.

Török Nagydíj, 1. szabadedzés, Istanbul Park, 2010. 05. 28.