Mark Webber magabiztos győzelmet aratott Barcelonában a Spanyol Nagydíjon. Az ausztrál pilóta pályafutása harmadik győzelmét szerezte, a Red Bull idén másodszorra aratott sikert, azonban a csapat újabb potenciális kettős győzelmet bukott el.

A rajtnál jól indult Webber, de mind Vettel, mind Hamilton megpróbálta támadni egy-egy oldalról, az ausztrál azonban ügyes védekezéssel megtartotta a vezetést, ami aztán a kockás zászlóig nem is volt már veszélyben. A startnál a sauberes Kamui Kobayashi összekoccant csapattársával, Pedro de la Rosával – ő defektet kapott -, megcsúszott, emiatt Robert Kubica és Nico Rosberg is hátraesett néhány helyet, de nagyobb baleset nem történt, azon kívül, hogy Bruno Senna az egyik első kanyarban “saját erőből” a kavicságyban kötött ki.

A 16. körben Nico Rosberg kiállásával megkezdődtek a kerékcserék, de a német igen rosszul járt, egy rosszul rögzített kerék miatt sokáig volt kinn, a 17. helyre esett vissza. Az élmezőny tagjai a következő három körben sorra kimentek a bokszba, ezalatt két pozícióváltás is történt.

Előbb Michael Schumacher tudott Jenson Button elé kerülni, majd miután az egy körrel előbb cserélő Lewis Hamilton és a pályára épp visszatérő Sebastian Vettel az első kanyarban egyszerre érte utol az egyik Virgint, a mclarenesnek sikerült elvennie a némettől a második helyet.

A cserék után Schumacher és Button vívot négy körön keresztül ádáz csatát, de a címvédő nem tudta visszavenni a korábbi helyét, így lassan betagozódott a Mercedes mögé, Felipe Massa felzárkózott rájuk.

Jó ideig nem is történt sok érdekesség azon kívül, hogy a hispaniás Karun Chandhok lekörözése közben előbb az őt utolérő Schumacher-Button-Massa hármasból a brazil az első szárnyával elcsípte az indiai autóját, majd később Jaime Alguersauri lökte meg a HRT-st, amiért végül ő kapott büntetést.


Tíz körrel a vége előtt kezdett újra izgalmassá válni a verseny, ugyanis Vettelnél fékhiba alakult ki, a német egyszer a kavicságyat is megjárta, a bokszba is kiállt, a negyedik helyre esett vissza. A csapat egyre lassabb tempóra “ösztökélte”, az utolsó körökön már tojásokon kellett egyensúlyoznia. A szerencse azonban végül rámosolygott, hiszen az utolsó előtti körben Hamilton gumija nem bírta tovább és a 4. kanyarban bal első defektet kapott, a gumifalba csapódott.

Hamilton kiesésével Alonso a második, Vettel pedig a harmadik helyre lépett előre. A dobogósok mögött Schumacher – idei legjobb eredményével -, Button, Massa, Sutil, Kubica, Barrichello és Alguersuari ért be a pontszerző helyeken.

A bajnoki küzdelemben Button megőrizte a vezetést, Alonso három ponttal mögötte a második helyre lépett, Vettel pedig a harmadik helyre kapaszkodott fel. A konstruktőri csatában maradt a McLaren, Ferrari, Red Bull sorrend.

A világbajnokság a jövő héten a Monacói Nagydíjjal folytatódik.

Spanyol Nagydíj, Barcelona, 2010.05.09.