Napfényes, zavartalan időben zajlott a Spanyol Nagydíj időmérője Barcelonában, ahol gyakorlatilag a papírforma érvényesül szombat délután: Mark Webbernek köszönhetően a Red Bull hozta a pole-t, Vettel második helyével kiegészítve a teljes első sort. A milton keynes-i csapat idén öt alkalomból ötödszörre érte ezt el, az ausztrál pilóta számára ez a második alkalom volt ebben az évben.

Az első szakaszban szokás szerint rögtön kiesett a három újonccsapat hat versenyzője, a Lotus párosa volt a legjobb, a Hispaniáé a leggyengébb, ahogy általában. Ezúttal a williamses Rubens Barrichello került a “szégyenpadra”, azaz ő esett még ki a Q1 végén, a grove-i autó lassú volt.

A korábbiakhoz képest a Force India sem volt egészen jó, Liuzzi a második szakasz legrosszabbjaként, Adrian Sutil pedig a legjobbjaként, de búcsúzott. Szintén kiesett mindkét Toro Rosso, a sauberes Pedro de la Rosa, és a renault-s Vitalij Petrov is, azonban az orosz a délelőtti balesete utáni sebességváltó-csere miatt öt helyes hátrasorolást is kap majd holnap.

A Q3 kérdése nem az volt, hogy kié lesz a pole, az kezdettől fogva látszott, hogy a Red Bull valamelyik pilótája szerzi meg az első rajtkockát, sokkal inkább az volt az érdekes, hogyan alakul a sorrend mögöttük, és ki mennyivel marad le tőlük.

A harmadik szakaszt biztosan tartotta kezében a Red Bull, utolsó gyors körén pedig Webber bravúros körrel a mezőnyből egyedüliként 1:20 alá szorította az időt, amivel bebetonozta a helyét. Mögötte 1:20.1-gyel zárt Vettel, míg Hamilton több mint héttizeddel lemaradva lett harmadik. Fernando Alonso a nem túl erős Ferrariból kisajtolt egy negyedik helyet a hazai közönség kedvéért, mögötte Button és Schumacher szerezte meg a vasárnapi harmadik sort.

Schumacher kezd magára találni

Schumacher kezd magára találni

Schumacher kezd magára találni


Robert Kubica a hetedik lett a Renault-val, Nico Rosberg pedig ezen a hétvégén negyedszerre is lassabb volt Schuminál, csak a nyolcadik rajkockát szerezte meg. Ahogy mostanában általában, Felipe Massa ezúttal is elég láthatatlanul tette a dolgát, az eredmény a kilencedik hely és hattized hátrány Alonsóhoz képest. Vele ellentétben nagy dicséretet érdemel a Sauber japán újonca, hiszen Kamui Kobayashi a top10-ben zárt.

Ahogy az időmérő, a vasárnapi futam is délután 14 órakor kezdődik.

Spanyol Nagydíj, időmérő edzés, Barcelona, 2010.05.08.