A BMW tavaly év végi kiszállása után a Sauber előbb az igen homályos hátterű Qadbakhoz került, de amikor világossá vált, hogy valódi befektető helyett csak szélhámosról van szó, a német autógyártó az alapító és addigi 20 százalékos résztulajdonos, Peter Sauber kezébe adta vissza a hinwili alakulatot. 

A Sauber ugyan 15 éve nem kezdett olyan rosszul, mint ebben az évben, de a svájci motorsportveterán azt állítja, hogy a nehézségek ellenére is ugyanúgy döntene most, mint amikor télen újra a csapat élére állt.

“November végén két lehetőségem volt: átveszem a csapatot, vagy Hinwilben lehúzzák a rolót. Az utóbbi számomra kizárt volt. Mindig is világos volt, hogy nem lesz könnyű a dolgunk, de most is ugyanígy cselekednék!”

Az F1-ben 1993 óta részt vevő Sauber beismeri, hogy a csapat szezonkezdése alulmúlta az elvárásokat, de bízik benne, hogy ha lassan is, de magukra találnak majd.

“Kétségtelen, hogy jobbra számítottunk a téli tesztek után. Tény, hogy a közvetlen riválisainktól is le vagyunk maradva. Az új technikai igazgatónk, James Key már elvégezte az első elemzéseket és elkészítette az első lépések munkatervét. Persze ő is csak egy mérnök, nem csodatevő, időbe telik, amíg hatása lesz az intézkedéseknek. Az ellenfeleink sem toporognak egy helyben, ezért nekünk kettesével kell szedni a lépcsőt, hogy felzárkózzunk” – mondta a 66 éves szakember.

Amellett, hogy állítása szerint 2010-re biztos a csapat pénzügyi háttere, Sauber maga is elismeri, hogy gondban vannak a szponzorokat illetően, ebből a szempontból is többet várt az idény előtt. 

Sauber utólag sem bánja a csapat megmentését

Sauber utólag sem bánja a csapat megmentését


“Amikor november végén megvettem a csapatot, egyáltalán nem volt támogatónk, de még nevezésünk sem. Az autó teljesen fehér volt. Persze arra én sem számítottam, hogy a C29-es ennyire lassú lesz. De mindenképpen irreális lett volna azt várni, hogy még az idény elején szerezhetünk szponzort 2010-re. Ezzel együtt az idei év anyagilag biztos, a támogatókat elsősorban 2011-re keressük, ami persze nem jelenti azt, hogy ne próbálnánk már idénre elcsábítani valakit.”