A BMW által elhagyott Sauber 2010-re a Toyotánál tavaly év végén szépen bemutatkozott japán újoncot, Kamui Kobayashit és a McLaren veterán tartalékosát, Pedro de la Rosát szerződtette. A svájci csapat idénye pocsékul kezdődött, balesetek, műszaki hibák sorjáztak az első futamokon, a régiek közül csak ők nem szereztek még pontot.

A tulajdonos-főnök, Peter Sauber nemrég arra is utalt, hogy a versenyzőkkel sem teljesen elégedett.

“Azt hiszem, alábecsültük a pilóták belerázódásának időtartamát. Pedro sokévi tesztelés után újra versenyez, de az akklimatizációja nehézkesebbnek látszik, mint vártuk” – nyilatkozta Sauber az F1.comnak.

“Peter Saubert kellene megkérdezni, én nem aggódom” – mondta Sanghajban a 39 éves pilóta, amikor főnöke szavairól kérdezték. “Nyugodt vagyok, itt szeretnék maradni, amíg csak lehet, és igyekszem javulni, engem csak ez foglalkoztat. Az autó fejlesztése a fő, pletykákra nem érdemes időt fecsérelni.”

De la Rosa azt is tagadta, hogy küszködne az autóval: “Talán három napig tartott visszarázódni, de mondtam is, hogy egy kicsit berozsdásodtam. Azóta már teljesen rendben vagyok, jól vezetek. Egyszerűen megbízhatatlan volt eddig az autó” – magyarázta a spanyol.

Bár de la Rosa szerint csak pletyka, mindenesetre úgy tudni, hogy a veterán helyére a GP2-ben az elmúlt idényekben néha nagyot villantó venezuelai Pastor Maldonado lehet esélyes. A 25 éves pilótát segítheti az is, hogy állítólag komoly szponzorok állnak mögötte, a Sauber autóján pedig nagyon sok az üres felület.