A Kínai Nagydíjon Fernando Alonso a harmadik, míg Felipe Massa a hetedik helyről rajtolt. A spanyol kiugrott a startnál, így büntetést kapott, később a bokszutca bejáratánál előzte saját csapattársát, végül a negyedikként zárt. A kétszeres világbajnok a futam kiszámíthatatlanságát hangsúlyozta a versenyt követően.

“Egy ilyen versenyen bármi előfordulhat. Ötször voltam kereket cserélni, ami egyáltalán nem szokványos, de azt hiszem, minden alkalommal megfelelő döntést hoztunk. Ilyen futamoknál csak a végén lesz világos, mi lett volna a legjobb, sajnos sem a bokszban, sem az autóban nincs kristálygömb. Nagyot hibáztam a rajtnál, a reflexeim cserben hagytak és előbb indultam. Sosem történt még velem ilyen, nagyon csalódott vagyok. Szerencsére a büntetés ellenére is negyedik lettem” – mondta.

“Felipe megelőzése? Ha nem a csapattársam lenne, nem is beszélnének erről, számomra ez egy szokványos versenymanőver volt, ez nem árt a kapcsolatunknak.”

“Nagy potenciál van a csapatban, reméljük, hogy Bahreinhez hasonló, normális versenyeink lesznek ezután. Az év kezdete jól sikerült: bizonyítottunk, hogy minden pályán versenyképesek vagyunk, megvan bennünk, ami a bajnoki győzelemhez kell. De több pontot kell gyűjtenünk és az időmérős szereplésen is javítanunk kell. A McLaren megérdemelten vezet – lehet, hogy nem az övék a legjobb autó, de ők hozzák ki belőle a legtöbbet” – összegezte az első négy futamot a spanyol.

Belefért a versenybe

Belefért a versenybe


A végül 8. helyet megszerző Massa nem titkolta, hogy Alonso miatt sok helyet veszített, de igazából ő is úgy látja, hogy ilyen nehéz körülmények között lutri volt a verseny.

“Nagyon nehéz futam volt, és egyértelműen nem lehetek elégedett az eredménnyel. Persze két pont is több mint a semmi, de a következő futamokon ennél több kell majd, fejlesztenünk kell az autót! A versenyen a rajttól kezdve nagyon nehéz volt eltalálni a gumiválasztást a változó körülmények miatt.”
 
“Ami Fernando előzését illeti, a hajtűkanyarban megcsúsztam egy vízátfolyáson, és egy kicsit elvesztettem az autó irányítását. Ő bejött a belső ívre és megelőzött a bokszutcába menet. Veszítettem emiatt pár helyet, mert várnom kellett rá a bokszban. Az utolsó körökben nagyon küszködtem a gumikkal, de Michael (Schumacher) még jobban, így meg tudtam előzni” – magyarázta a brazil.

Jobban is alakulhatott volna

Jobban is alakulhatott volna


A csapatfőnök, Stefano Domenicali amellett, hogy gratulált a bokszutcai csapatnak a kiváló munkához, utólag elismerte, hogy azok döntöttek a legjobban, akik velük ellentétben a verseny első felében száraz gumikon maradtak. Alonso előzésével nem volt baja:

“Felipe és Fernando előzését mi csak a visszajátszáson láttuk, de úgy gondolom, hogy egyszerű versenyincidens volt, ami nem jelent problémát a két pilóta közt. Ha valaki a győzelemért küzd, akkor előfordul ilyesmi.”

Az olasz összegzésként elmondta, hogy a csapat ugyan jól teljesített eddig, de egy kicsit alulmúlta az elvárásokat.
 
“Az első négy kör után nem lehetünk teljesen boldogok. Kevesebbet értünk el, mint amennyit lehetett volna, néha rajtunk kívül álló okok miatt de néha a saját hibánkból. Ezzel együtt még most is ott vagyunk mindkét címért folyó harcban, ez fontos. Most az autó teljesítményének javítására kell koncentrálnunk, főleg a kvalifikáció tekintetében. Barcelonától kezdve újra a dobogón kell állnunk, de erre minden esélyünk meg is van!”