Sebastian Vettel és Lewis Hamilton a Kínai Nagydíj 5. körében egyszerre indult ki a bokszutcába kereket cserélni. Eredetileg a Red Bull-os német volt előrébb, de Hamilton a bokszutcára fordító kanyarban egyszerűen “beesett” mellé, oldalra szorította és megelőzte. A páros a kerékcserék után is folytatta a kakaskodást, kifelé menet Vettel tartott rá, szorította a garázsok felé a nála kicsit később elinduló mclarenest.

A versenybírók az eset után azonnal jelezték, hogy a futamot követően vizsgálják meg az ügyet, mostanra meg is született a döntés:

“A stewardok jelentést kaptak a versenyigazgatótól a Lewis Hamiltont és Sebastian Vettelt érintő bokszutcai incidensről. Mindkét pilóta és a csapatvezetőik meghallgatása valamint a videofelvételek megtekintése után a versenybírók úgy ítélték, hogy Lewis Hamilton és Sebastien Vettel is veszélyesen vezetett, ezért megrovás büntetéssel sújtják őket” – állt az FIA közleményében.

Bár a versenybírók 20 vagy 30 másodperces utólagos időbüntetést vagy a következő futamra vonatkozó hátrasorolást is kiszabhattak volna, a mostani döntés azt jelenti, hogy a két pilóta gyakorlatilag büntetlenül úszta meg az esetet, és a versenyeredmény sem változott.

Ezen a héten a volt Benetton- és Williams-versenyző, a McLaren egykori tesztelője, az osztrák Alex Wurz képviselte a versenyzői tapasztalatot a stewardok négyfős bizottságában.