A Forma-1 törzsközönségének számító európai nézők kedvéért tavaly késő délutánra tolták az Ausztrál Nagydíj kezdését, így a helyi idő szerinti 17 órás rajtnak köszönhetően ideát elég nyolc előtt felkelni vasárnap. A késői kezdés azonban azt is jelenti, hogy a futam még normális tempóban is alkonyat előtt nem sokkal ér majd véget Melbourne-ben, a lebukó Nap pedig gondokat okozhat.

A pilóták egy része tavaly is panaszkodott, Jenson Button pedig idén is a rossz látási viszonyokra figyelmeztet.

„Apróságnak tűnhet, de nem az. Veszélyes lehet, ha az embert elvakítja a Nap, és nem látja, merre is megy! De inkább versenyzek nappal, még alkonyatkor is, mint éjszaka. Ha az ember az élen megy, akkor nem rossz a helyzet, remélem, én is így járok!” – mondta az angol.

A címvédőhöz hasonlóan Nico Rosberg is felemlegette a napnyugtát a Mercedes futambeharangozójában, míg a Force India előzetesében Vitantonio Liuzzi arról beszélt, hogy nem is a látási viszonyok jelentik a fő problémát.

„Tavaly nem volt nagy probléma, csak egy kanyarban tűzött nagyon laposan a Nap, máshol rendben volt a dolog. Az igazi kihívás az, hogy miután lemegy a Nap, a keményebb gumikat nehéz lehet melegen tartani, bár azt hiszem, a Bridgestone már dolgozott ezen, nem aggódom túlságosan” – magyarázta az olasz.

Idén is bealkonyul a végére
Eshet is a hétvégén

Eshet is a hétvégén

Eshet is a hétvégén


A hétvégén egyébként kellemes meleg várható, pénteken 28, szombaton 26, vasárnap 29 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklettel, de a meteorológusok nem garantálják a száraz körülményeket. Az ég kisebb-nagyobb mértékben végig felhős lehet, péntekre 20 százalék, szombatra 40 százalék esélyt adnak a záporoknak-zivataroknak. Vasárnapra csak éjszakára jósolnak komolyabb csapadékot, de ha egy kicsit előbb megérkezik, akkor az alkonyi finis elég kaotikusan alakulhat.