Az amerikai USF1 kidőlése miatt 2010-re üresen maradt a kibővített Forma-1-es mezőny 13. helye, így a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) múlt pénteken új nevezést nyitott.

A tavaly kihagyott, de a tél folyamán a volt Toyota-csapat autóját és felszerelését átvett szerb Stefan GP az idény kezdetéig folyamatosan lobbizott a beugrási lehetőségért, sőt az elmúlt napokban állítólag a USF1 felvásárlásán keresztül szerette volna bebiztosítani a nevezést, most azonban nehéz helyzetbe került: a hírek szerint a Toyota visszalépett a projektből, így a belgrádi csapatnak már nincs autója, ami esetleg előnyt biztosíthatott volna számukra a jelentkezésnél.

Annak ellenére azonban, hogy a Toyota búcsút intett a szerbeknek, a volt csapat más belépni szándékozónak még ugródeszkául szolgálhat, várják a “külső klienseket”. Az alelnök, Yoshiaki Kinoshita elmondása alapján a kölni központban 200 fő, két szélcsatorna, szimulátor és gyártófelszerelés is rendelkezésre áll.  

Az FIA tavaly szintén nem választotta be a komoly jelentkezőnek látszó spanyol Epsilon Euskadit, de a különböző formaautós szerepléseket, saját építésű Le Mans-prototípust és vadonatúj, világszínvonalú létesítményeket felmutatni tudó alakulat idén újra próbálkozik majd.

Az Epsilon Euskadi stabil háttérrel rendelkezik

Az Epsilon Euskadi stabil háttérrel rendelkezik

Az Epsilon Euskadi stabil háttérrel rendelkezik


“Tavaly júniusban készen álltunk, megvolt a pénzügyi hátterünk is, de valamiért nem minket választottak. Most újraindítjuk a projektet, azon dolgozom, hogy megint megszerezzem a szükséges támogatást. Ha az FIA elegendő időt biztosít, akkor készen állunk majd a 2011-es F1-es szereplésre” – nyilatkozta az Epsilon Euskadi vezetője, a korábban a Forma-1-ben többek között a McLarennél, a Ferrarinál és a Benettonnál tapasztalatokat szerzett Joan Villadelprat.
   
Az egykori Minardi-főnök, Paul Stoddart is képbe került az új nevezés kapcsán. Az ausztrál 2005-ben adta el a Red Bullnak a 2000-ben megvásárolt kiscsapatot, de azóta jelezte, hogy még visszatérhet, bár feltételként az FIA-elnök, Max Mosley távozását nevezte meg.

Stoddart nem siet vissza

Stoddart nem siet vissza

Stoddart nem siet vissza


Mosley tavaly ősszel vissza is vonult, de Stoddart azt mondja, pillanatnyilag nem foglalkozik az F1-es újrakezdéssel, bár nem is zár ki semmit: “A tavalyi pályázatnál nem neveztem, de az ember soha ne mondja azt, hogy soha. Figyelek, várok” – nyilatkozta vasárnap. “Egyelőre nem is lenne erre időm, nagyon jól menő üzletem van Amerikában.”