A Lotus név 16 év kihagyás után idén tért vissza a Forma-1-be. A mostani Lotus persze valójában csak a néven osztozik az egykori alakulattal, a chapmani örökséget továbbvivő sportkocsigyártóhoz csak a közös tulajdonos, a malajziai Proton köti.

Egy újabb csavarral szintén idén az amerikai IndyCarban is megjelenik a Lotus, a hétvégén ugyanis bejelentették, hogy a brit márka a Cosworth-tel közösen beszáll a Takuma Satót versenyeztető KV Racingbe.

Az IndyCar-csapatnak persze talán még kevesebb köze lesz a valódi Lotushoz, mint az F1-es gárdának, hiszen az amerikai sorozat motorjait a Honda, kasztnijait pedig egységesen az olasz Dallara szállítja, de az autón megjelenő klasszikus zöld-sárga festés amúgy is marketingcélokat szolgál csak, a brit sportkocsigyártó, amely új modelljeibe már a Cosworth motorjait építi, így szeretné növelni ismertségét az amerikai piacon.  

“A Lotus lényege mindig is a versenyzés volt, és a Lotus újításai számos alkalommal újították meg a versenyzés lényegét. Természetes hát, hogy amikor a Lotus Racing neve újra megjelenik a Forma-1-ben, az IndyCarban is újra rajthoz állunk. A Lotus név így újra jelen lesz a világ két legjelentősebb formaautós sorozatában” – nyilatkozta a sportkocsigyártó Lotus Group vezetője, Danny Bahar.