Jó ideje már csak a USF1 állt versenyző nélkül a 2010-es mezőnyből, de végre az amerikai csapat is leigazolta pilótáját. A szerződtetés nem nagy meglepetés, az argentin Jose Maria Lopezt már novemberben hírbe hozták a csapattal, tegnap este pedig maga az argentin elnökasszony, Cristina Fernandez de Kirchner jelentette be a hírt hivatalosan is Buenos Airesben.

Lopez sikeres gokartos karrier után 2002-ben megnyerte az olasz Formula Renault-bajnokságot, 2003-ban pedig a World Series by Renault elődjét, a Formula Renault V6 Eurocupot. A pilóta a Forma3000-ben és GP2-ben is versenyzett, 2005-ben egy futamgyőzelmet is szerzett, mialatt 2004 és 2006 között a Renault F1-es tesztelője is volt. 2007-től Argentínában nyert több hazai bajnokságot.

“Igazán emlékezetes nap ez számomra, a családom és az argentin nép számára. Szinte egész életemben erre a lépésre vártam, nem tudom eléggé megköszönni a lehetőséget Peternek (Windsor, USF1 sportigazgató) és Kennek (Anderson, technikai igazgató)! Természetesen egy új Forma-1-es csapatra sok kihívás vár, de a célunk, hogy olyan alapokat építsünk, amelyek lehetővé teszik majd a futamgyőzelmekért és a bajnoki címekért folyó küzdelmet” – mondta a 26 éves pilóta.

Peter Windsor a versenyző elszántságát és kitartását méltatta:

Renault-nevelt volt

Renault-nevelt volt

Renault-nevelt volt


“Pechito Lopez szerződtetése régi célunk volt. Már azóta figyelemmel kísértük, mióta megnyerte a Formula Renault V6-ot 2003-ban, nagy öröm, hogy csatlakozott hozzánk! Lopez igazi profi és született vezető. Nagyon sokat elárul a jelleméről, hogyan kezelte a csalódást, amikor háromévnyi tesztelést követően nem kapott F1-es versenyzési lehetőséget a Renault-nál. Az önsajnálat helyett hazatért Argentínába, ahol uralta a hazai versenyszínteret, 38 futamot nyert, három bajnoki címet szerzett. Igazi sztárrá vált, az argentin nép pedig, akiknél a Forma-1-et csakis a foci előzi meg népszerűségben, mögé is állt” – magyarázta Windsor.

Lopez szerződtetésével 2001, Gaston Mazzacane rövidre sikerült prostos idénye után kerül újra argentin az F1-es rajtrácsra. A USF1 másik versenyzői állásáról egyelőre semmit sem tudni. A mezőnyben az amerikaiak üres autója mellett még két szabad hely van: a Camposnál Bruno Senna, a Renault-nál pedig Robert Kubica mellé keresnek még pilótát.