Az alkalmi nézőkre hajtanak

A Forma-1-es csapatok szervezetének nemrég megválasztott új elnöke, a mclarenes Martin Whitmarsh szerint a FOTA-nak nem szabad elkapkodnia a további változtatásokat, az esetleges újabb szabálymódosítások előtt szeretnék kikérni az F1-es nézők véleményét is.

“A FOTA sokat dolgozott a Forma-1 költségeinek csökkentése érdekében, amelyek növelik a csapatok túlélésének és működésének esélyeit. Több érdekes ötlet is felmerült, de nincsen csodaszer. A FOTA ezután is új ötletekkel, változtatási javaslatokkal áll majd elő, de nem szabad egyik napról a másikra a feje tetejére állítani a sportot. Tudjuk, hogy a látványosság növelése mellett meg kell őriznünk az F1 jó hírét is” – nyilatkozta Whitmarsh az Autosportnak.

Az elnök elmondta, hogy hamarosan újabb széles körű közvélemény-kutatást tartanak, amelyben az alkalmi F1-es nézők véleményét is szeretnék megtudni.

“Véleményem szerint az első olyan felmérést sikerült megszerveznünk, amely nemcsak a Forma-1 rajongói keménymagjának véleményét vizsgálja meg. Az alkalmi érdeklődőket kell megfognunk és rendszeres nézővé alakítanunk. A tavalyi kutatásunkból is sok hasznos és érdekes dolgot megtudtunk, de most még szélesebb merítést szeretnénk, még részletesebb eredményekkel” – magyarázta a McLaren-főnök.

Whitmarsh kitért a 2010-re is tervezett, de végül elmaradt közös autóbemutató kérdésére is:

“2011-gyel kapcsolatban még nem tárgyaltunk erről. Eredetileg úgy tűnt, hogy két-három csapat nem készült volna el az új autóval, így ők 2010-re átfestett régi modellt vagy bemutatódarabot hoztak volna, ami elfogadhatónak tűnt. De ahogy közeledett az idő, nyilvánvalóvá vált, hogy csak három csapat tudta volna kiállítani az autóját, úgy éreztük, hogy ez kiábrándító lett volna” – mondta, hozzátéve, hogy az ötletet továbbra is jónak tartják, így ha sikerül a szervezés, jövőre megrendezhetik a közös bemutatót.