Hivatalosak a 2010-es szabályok 1

Hivatalosak a változások

A 2010-es F1-es szabályokkal kapcsolatban már korábban kiderült, hogy megszűnik a tankolás, illetve hogy keskenyebbek lesznek az első abroncsok. Emellett történt néhány módosítás az előírásokban, ezeket szerdán hirdette ki az FIA.

Talán a legfontosabb változás, hogy a 2010-es idényben már tesztelhetnek azok a pilóták, akik esetleg beugranának egy sérült vagy kirúgott versenyző helyett. Idén Jaime Alguersuarinak és Michael Schumachernek sem adatott meg a lehetőség, 2010-től azonban másképp lesz.

Szigorúan egy napot tesztelhetnek az újoncok és csak olyan pályán, amelyik nem szerepel a versenynaptárban. Azoknak jár a lehetőség, akik az elmúlt két évben nem vezettek F1-es autót. Az FIA szankcionálni fogja, ha egy csapat bejelent egy új pilótát, letudja vele a tesztet, aztán esetleg mégis meggondolja magát.

Mivel a mezőny húszról 26-fősre hízik, az időmérő első harmadában nem öt, nem is a korábban feltételezett hat, hanem nyolc versenyző esik majd ki, hasonlóan a második szakaszhoz. A hajrá továbbra is a legjobb tízé, de 2010-től már nem kell számolgatni az üzemanyaggal.

A következő idénytől nincs kivételezés, minden csapatnak ugyanakkora méretű garázs jár. Továbbra is nyolc motort lehet elhasználni egy évben, de 2010-től egy versenyhétvégét ugyanazzal a motorral kell végigcsinálni. Aki péntek és vasárnap között cserél, tízhelyes rajtbüntetést kap, a kilencedik motortól ugyanez a szankció.

Aerodinamikai tesztből nyolc helyett csak hat nap áll rendelkezésre, új opció azonban, hogy egy napot el lehet cserélni négyórányi szélcsatornás tesztre. Mind a négy órát 24 órás időintervallumon belül kell felhasználni.