Már nem először írjuk le ezt a mondatot, de valóban egyre durvul a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki posztjáért folyó harc. A szervezet éléről a jövő héten távozik Max Mosley, az utódlásért pedig az egykori Ferrari-főnök, Jean Todt és a finn ralivilágbajnok, Ari Vatanen küzd.
 

 Todt egyértelműen Mosley jelöltje, az elnök több nyílt levélben és sajtónyilatkozatban is a franciát ajánlotta a szervezet tagjainak figyelmébe, míg Vatanent tapasztalatlannak és alkalmatlannak bélyegezte, az esetleg rá szavazókat pedig retorziókkal fenyegette. Azóta az is napvilágra került, hogy nemcsak Mosley, de az FIA több magas rangú tisztviselője a hivatali e-mail címét használva kampányolt Todt mellett, sőt van olyan is, aki egyenesen szervezte a kijelölt “trónörökös” választási hadjáratát.  

Vatanen tegnapelőtt Mosley monacói irodájában járt, ahol felvetette a választás visszásságait, de az angol válaszok helyett egyszerűen kivezette a finnt. Vatanennél ez után be is telt a pohár, és ma nyílt levélben figyelmeztette Mosleyt, hogy hagyjon fel Todt támogatásával.

“Úgy gondolom, kötelességem jelezni, hogy az FIA elnöki tisztjéért folyó kampányban nem érvényesül a semlegesség elve. Az FIA egy nonprofit szervezet, amelynek központja Párizsban található, és amelyre a francia törvények vonatkoznak. A törvények alapján az ilyen szervezetekre általános elvek vonatkoznak. Ezek közé tartozik a választásokon a jelöltek egyenlőségére vonatkozó elv, amely a francia alkotmányban is szerepel, és az ezzel összefüggő semlegesség elve is, amely mindenkire vonatkozik, aki befolyásolhatná a szavazást. A semlegesség elvének megsértését a francia bíróságok büntethetik is” – írta a finn jelölt.

Vatanen részletesen felsorolta Mosley nyilatkozatait és figyelmeztetett, hogy minden törvénysértést bizonyítékkal tud alátámasztani, valamint hogy fenntartja a jogot, hogy eljárást kezdeményezzen, ha az elfogult kampány nem marad abba.

Mosely szerint minden tiszta

Mosely szerint minden tiszta

Mosley szerint minden tiszta


A finn jelölt levelére nem sokkal később Mosley közleményben válaszolt, amelyben azt állította, hogy az FIA választásokat illető saját szabályai eleve nagyobb tisztaságot biztosítanak, mint amennyit Vatanen a bíróságon kikényszeríthetne, ezért “az FIA nem is érti a jogi lépést, hacsak nem a szervezetet és tagjait lejáratni kívánó negatív kampány részeként értelmezi.” 

Az FIA tisztújítását pontosan egy hét múlva, 23-án rendezik.