Az Autosport úgy tudja, hogy Heikki Kovalainen 2010-re szóló opcióját a McLaren hagyta lejárni, így a finn jövője egyelőre kétséges, de nincs kizárva, hogy megtarthatja az állását, feltéve, ha jól teljesít a következő versenyeken.

“Heikki nagyszerű munkát végez csapatjátékosként. De a saját értékelése szerint sem versenyzett olyan jól idén, mint szerette volna és ahogy mi is szerettük volna. Épp nemrég beszéltem vele erről, nagyon igyekszik” – mondta a csapatfőnök, Martin

“Sokan örülnénk neki, ha jó eredményeket hozna, mert ez biztosíthatná, hogy velünk maradjon – mi pedig ezt szeretnénk. Győzni akar Valenciában, és a képességei meg is vannak ehhez. Jól megy az időmérőn, képes jól kvalifikálni, és győzni. Ez most a fő, erről beszéltem vele. Vasárnap este pedig elkezdhet Spára koncentrálni, én is azt akarom, hogy erre figyeljen, és ne a találgatásokkal foglalkozzon.”

A spekulációkat illetően egyébként tényleg van félnivalója a finnek, hiszen Nico Rosberget már jó ideje emlegetik a McLarennel kapcsolatban, de a BMW kiszállásával Robert Kubica és Nick Heidfeld is felszabadul, van választék a pilótapiacon. Whitmarsh azt állítja, hogy egyelőre nem tárgyalnak mással, és hogy a Mercedes-partnerség miatt nem feltétlenül németet fognak választani, ha legközelebb cserélnek.

“A találgatás megszokott. Nem fogjuk kommentálni, annyit azonban mondhatok, hogy a pletykákkal ellentétben egyetlen, a csapaton kívüli versenyzővel sem tárgyalunk jelenleg. Ami a versenyzők nemzetiségét illeti, természetesen marketingszempontból némelyik kényelmesebb, de a McLaren ezután is fenntartja azt a stratégiáját, hogy mindig a két legjobb pilótát indítsa minden idényben.”