Mozgatja a végtagjait

Néhány napig még biztosan nem hagyhatja el a Honvéd-kórház intenzív osztályát Felipe Massa, de a pilóta egyre jobban reagál a kezelésekre. Először vasárnap, felesége érkezése miatt ébresztették fel a mesterséges kómából, azóta ez többször megtörtént a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerint. Massa minden esetben passzív kommunikációra volt képes, ha beszélnek hozzá, visszajelzéseket ad, kezét-lábát mozgatni tudja, ez pedig mindenképp jó jelnek tekinthető.

Bocskai István szerint hamarosan elkezdődhet a lassú felépülés, de a kedvező fejlemények ellenére sem lehet még biztosan kijelenteni, hogy nem történt maradandó károsodás, a szem esetleges sérülése nem zárható ki jelenleg. Massán mindenesetre ultrahangos vizsgálatot is elvégeztek, ennek eredménye megnyugtató volt, nem gyülemlett fel az egészségesnél több víz emésztőrendszerében.

Massával nemzetközileg elismert idegspecialisták foglalkoznak az Európa egyik legkorszerűbb intézményének számító Honvéd-kórházban, hétfőn újabb CT-vizsgálat lesz, amely megerősítheti a pozitív vasárnapi eredményeket.

Dino Altmann, aki jelenleg Massa személyes orvosának tekinthető, kizárta a neurológiai károsodás lehetőségét, egy brazil lap szerint így nincs akadálya annak, hogy a pilótát, amennyiben tovább javul állapota, átszállítsák Párizsba, a Pitié-Salpetriére Klinikára. Itt Dr. Gerard Saillant betege lesz, a francia professzor kezelte Michael Schumachert is 1999-es, silverstone-i balesete után.

Rob Smedley, Massa versenymérnöke közben nyilatkozott a BBC-nek, szerinte most már olyan dolgokban is mer reménykedni a csapat, amelyekről szombaton még szó sem lehetett. Smedley a visszatérésről egyelőre nem akart beszélni, szerinte most nem Massa sportkarrierje a legfontosabb, hanem az, hogy minél előbb egészséges legyen.

Massa családja után a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is Budapestre érkezett, hogy személyesen tájékozódjon a versenyző állapotáról. “Remélem, hogy jó híreim lesznek! A mai eredményt, amely idei legjobbunk Felipének ajánljuk” – mondta az elnök tegnap az elutazás előtt.

Massát a Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérőjén találta fejbe az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt rugó, s ezután óriási sebességgel a gumifalnak csapódott. Miután a pályán stabilizálták, koponyatöréssel szállították be az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) intenzív osztályára, ahol még aznap megoperálták. Állapotát súlyos, életveszélyes, de stabilként írták le az orvosok, amely egyébként hasonló sérülések után szokásos protokollnak számít.