Nem változott a Magyar Nagydíj időmérő edzésén balesetet szenvedett Felipe Massa állapota, a brazil pilóta továbbra is súlyos, életveszélyes, de stabil állapotban van. “Nincs semmi új fejlemény” – közölte vasárnap reggel röviden Luca Colajanni, a Ferrari szóvivője, aki késő este tagadta, hogy az orvosi közléssel ellentétben Massa életveszélyben lenne.

Ahogy az hasonló koponyaoperációk után hosszabb-rövidebb ideig szokásos, Massát továbbra is mesterséges kómában tartják, de a tervek szerint a nap folyamán felébresztik, hogy döntsenek a további kezelésről. Újabb CT-vizsgálaton esik át, amely után pontosabb képet kaphatnak állapotáról az orvosok, csak ezután lehet majd kijelenteni, hogy agyában nincs bevérzés. A brazil pilótát egy Rubens Barrichello autójáról leszakadt rugó találta fejbe 240 km/órás tempónál, emiatt szinte fékezés nélkül vágódott a gumifalba. A Ferrari által kiadott telemetriai adatok szerint a becsapódás 190 km/órás sebességgel történt.

A pilóta édesapja és várandós felesége még tegnap repülőre szállt Sao Pauolóban, és már Budapesten van.

Az első feltételezések szerint a baleset előtt letört a körülbelül 800 grammos rugót rögzítő csapszeg a hátsó futómű egyik felfüggesztésénél, az alkatrész négy másodpercig pattogott a pályán, mielőtt Massa eltalálta volna. “Nem tudjuk, mitől válhatott le, korábban sosem volt gond ezzel az alkatrésszel” – mondta Ross Brawn csapatfőnök, aki a nemzetközi szövetség engedélyével cseréltette ki a rugót másik pilótája, Jenson Buttonnak az autójában.

Bernie Ecclestone, aki késő este meglátogatta Massát, a Reuters hírügynökségnek azt mondta, sokkolták a történtek. “Nagyon nem jó, ami most történt” – nyilatkozta Ecclestone. “Azt hittük, ezeknek a dolgoknak már a végére értünk. Őrület, alig néhány napja történt Henry Surtees tragédiája, nagyon nyugtalanító ez az egész.”

Massa személyes orvosa, Dino Altmann kicsit bőbeszédűbb volt a Ferrarinál. “A jelek pozitívak” – nyilatkozta Altmann a német sid hírügynökségnek. “Az effajta sérülések értékelésére létezik egy skála 3 és 15 között, ahol a 15 a legjobb érték. Massa 14-nél áll, ami nagyon jó jel, a regenerálódási idő kettő és hat hét között alakulhat.” Altmann a Brazil Nagydíj hivatalos pályaorvosa is.

Colajanni is nyilatkozott a sid-nek, a szóvivő szerint Massát már vasárnap reggel felébresztették a kómából. Colajanni arról is beszélt, hogy jelen pillanatban sem Massa visszatérésének időpontjáról, sem arról nem lehet még beszélni a korai időpont miatt, hogy a pilóta esetleg az idény teljes hátralévő részét kihagyja. A Ferrari délben sajtótájékoztatót tart a Hungaroringen, ezen várhatóan több konkrétum is elhangzik majd Massa állapotáról. A Honvédelmi Minisztérium szintén délben tart sajtótájékoztatót Massával kapcsolatban a Honvéd-kórház Pap Károly utcai bejárata előtt.