Immár ötödik éve, hogy a Johnnie Walker útjára indította a “Soha nem igyál, ha vezetsz!” kampányt, a felelősségteljes alkoholfogyasztás érdekében. A felhívás egyik nagykövete Mika Häkkinen, aki ma el is látogatott hazánkba, hogy a rendőrséggel közös akcióban vegyen részt.

A figyelemfelhívásra szükség is van, hiszen csak az Európai Unióban évente legalább tízezer baleset történik az ittas járművezetés következtében. Magyarországon tavalyhoz képest 8,35 százalékkal csökkent ugyan, de még mindig magas az ittasan okozott balesetek száma több mint 11 százaléka az összes esetnek.

A politika mindenütt feltűnik

A politika mindenütt feltűnik


A Forma-1-ben 1998-ban és 1999-ben is világbajnoki címet szerző finn már 2007-ben már járt nálunk ez ügyben, most azonban további újdonságot mutatott be.

Az új kampány arra biztatja az embereket, hogy látogassanak el a www.jointhepact.com weboldalra és kötelezzék el magukat, hogy soha nem isznak alkoholt, ha vezetnek. Ehhez kapcsolódon Häkkinen és a kampány másik arca Lewis Hamilton között verseny indult, amelyet az nyer, aki több embert toboroz a csapatába – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Míg Häkkinen szerint szimplán hülye dolog alkoholfogyasztás után vezetni, addig Dr. Bencze József, országosrendőrfőkapitány szerint az ilyen helyzet egy időzített bomba. “Aki ittasan ül a volán mögé, az fegyvert

Aki nem lép egyszerre..

Aki nem lép egyszerre..


használ ellenünk, a forgalom többi résztvevője ellen” – mondta az altábornagy, aki kiemelte a zéró tolerancia és az objektív felelősség elve bevezetésnek pozitív hatásait a hazai baleseti statisztikára.

A szavak után a tettek mezéjére léptek a résztvevők és a Váci úton pár autóst igazoltattak. Häkkinen egy időre eltűnt így nélküle kezdődött a dolog, le is maradt arról, hogy az egyik első megállított nem más, mint Katona Kálmán, korábbi közlekedési miniszter volt. A politikus nem is értette mi ez a felhajtás a belvárosban.

Később viszont a finn bajnok is besegített, bár szondáztatni nem hagyták a rendőrök, de lelkesen gratulált a megállított autósoknak, akiknél az alkoholteszter negatív jelzést mutatott.

Bencze, Häkkinen, és Pesek Szilárd

Bencze, Häkkinen, és Pesek Szilárd


Nem is lehetett volna jobb forgatókönyvet írni: Häkkinen első “áldozata” Pesek Szilárd, Forma-1-rajongó volt, aki épp a Hungaroringre tartott. Mint a fiatalembertől megtudtuk, nem fogyaszt alkoholt és kedvence Kimi Räikkönen, akit az első négybe vár a Magyar Nagydíjon.

A McLaren korábbi versenyzője adott autogramot, majd ahogy jött, olyan gyorsan távozott egy hatalmas fekete busszal. Mint megtudtuk nem is marad a Forma-1-es futamra, ahol egyébként McLaren-sikert remél.