A kemény helyzetben kell keménynek lenni

Miután 1999 és 2007 között Jean Todt irányítása alatt a Ferrari hét konstruktőri és hat egyéni bajnoki címet szerzett, 2008-ban nehéz feladatot kapott az új csapatfőnök, Stefano Domenicali. Tavaly sikerült megvédeni a konstruktőri címet, és hajszál híján az egyéni győzelem is sikerült újra, de idén nem megy valami jól a Scuderiának az F1. Domenicali shell.com/ferrari-nak beszélt arról, hogyan látja a saját helyzetét és a csapatot. (Az interjú videóváltozata a szöveg végén található!)

A csapatfőnöki poszt nehézségéről

“Két éve vagyok csapatfőnök, a nyomás pedig az első pillanattól kezdve hatalmas volt. De majdnem húsz éve vagyok a Ferrarinál, úgyhogy ismerem a dolgokat. Az emberek memóriája rövid, de ez is beletartozik. Nem aggaszt túlságosan, hogy a rossz kezdet után az emberek rögtön azt mondják, hogy nem megy a csapatnak, rossz munkát végez a csapatfőnök. Ez is hozzátartozik, egy vezetőnek ezzel is számolnia kell. Nem hiszem azt, hogy én vagyok a sztár, amikor nyerünk, és nem veszem magamra, ha épp nem győzünk. A kihívást abban érzem, hogy a csapat – akikre nagyon büszke vagyok – mindig a legjobb hangulatban és hozzáállással működjön. Én ezt érzem a feladatomnak, és azt, hogy ezt át tudjam adni a velem dolgozó embereknek.”

A nehéz pillanatokról

“A családomból merítek erőt. A stresszes helyzetekben a családomra, a gyerekeimre gondolok, és ez erőt ad. Az élet nehéz pillanataiban az ember sokat tanulhat, önmagától, és a környezetétől is. Őszintén megvallva, nagyszerű élmény, mert amikor minden jól megy, könnyű az egész, de amikor kemény a helyzet, akkor kell keménynek lenni.”

Luca di Montezemolo szerepéről

“Azt hiszem, az elnökünk igazán szívvel-lélekkel figyeli a munkánkat, és fantasztikus, hogy mindig a közelünkben van. Plusz nyomást jelent, de jó dolog, mert tudjuk, hogy az elnökünk, aki egyben az anyacég, a FIAT elnöke is, tényleg figyel a munkánkra.”

A győztes hozzáállásról

“Az, hogy a pilótáink győzni akarnak, és azt mondják,hogy közel is járnak hozzá, jól mutatja a hozzáállásunkat. Ez bennünk a különleges: sosem adjuk fel, mindig teljes erőbedobással dolgozunk. Ezek az értékeink, amelyeket nem csak a versenyzőink és a csapat tagjai, de a partnereink is magukénak vallanak.”