Forma-1 a budai várban

Sok embert várnak

Sok embert várnak

Sok embert várnak


Július 23-án, a 2009-es Magyar Nagydíj nulladik napján ismét hazánkba érkezik a Red Bull Forma-1-es utcai parádéja. Nemrég Szegeden száguldoztak az F1-esek, ezúttal viszont a budai várat veszik be.

Ezúttal az aktív versenyzéstől visszavonult, a Red Bull jelenlegi szaktanácsadója, David Coulthard vezeti majd a csapat versenyautóját, de természetesen Palik László is szerepet kap. Sebastian Vettel és Mark Webber, a csapat igazi versenyzői is meghívást kaptak, de tekintve, hogy egyre élesebb a Forma-1-es világbajnokság, minimális az esélye, hogy megjelenjenek.

A szervezők három kilométeres pályát álmodtak meg a vár mellé, amelynek rajtja és célja a Dísz téren lesz, ahonnan lehajtanak a Palota úton a Dózsa György térre, majd az Attila úton visszafordulva felszáguldanak ugyanezen az útvonalon, néhol 200 km/órás sebességet elérve. A hangzavar, a füst, az égett gumiszag garantált.

A pálya alaprajza

A pálya alaprajza

A pálya alaprajza


A hivatalos program műrepülő-világbajnokunk, Besenyei Péter bemutatójával indul 18 órakor, majd kicsit később jöhetnek a főszereplők, a Forma-1-es autók. Utánuk sem marad üres az út, dakar-ralis és klasszikus F1-es járgányok is feltűnnek.

A mostani már az ötödik Red Bull F1 Parádé Magyarországon. 2006-ban volt az első a Hősök tere környékén, amit egy évvel később a Lánchídra cseréltek. Tavaly Siófokon, míg májusban Szegeden tűntek fel a csapat versenyautói. A mostani rendezvény egy komplett fesztivál, a Hungaroring Fest része.

Autós programok kicsiknek-nagyoknak

Az eseményen a magyar és külföldi látogatók egyszerre találkoznak a Forma-1 egzotikus világával, élvezhetik a magyar konyha ízeit, miközben a színpadon magyar művészek világszínvonalú produkciókkal szórakoztatják a vendégeket.

A virtuális verseny győztese jegyet nyer a Hungaroringre

A virtuális verseny győztese jegyet nyer a Hungaroringre

A virtuális verseny győztese jegyet nyer a Hungaroringre


A látogatók kipróbálhatják a Need For Speed autós játék eddig csak az Egyesült Államokban a sajtónak bemutatott, legújabb Shift változatát. A budai vár boxutcájában 20 ingyenes szimulátoron lehet a világon elsőként kipróbálni. Persze verseny is lesz a próbát tevők között, a nyertes a vasárnapi ING Formula-1 Magyar Nagydíjra nyer belépőt.

Ugyanilyen díjat kapnak azok is, akik a legjobban végeznek a kerékcsere-bajnokságon. Bárki nyugodtan csavarpisztolyt ragadhat és megpróbálhatja lenyomni a Forma-1 hivatásos kerékcserélőit.

A Halászó Fiú teraszon és az Oroszlános Udvarban ugyanakkor szépen felújított oldtimereket, valódi raliautókat, illetve különleges sportkocsikat állítanak ki. Egyes modellekbe be is lehet majd ülni. A legkisebbeket pedig gokartpályával is várják. 

Bemutatkozik Magyarország

A szervezők nem titkolt célja volt, hogy igazi magyar specialitásokkal, jellegzetességekkel, kuriózumokkal lepjék meg a látogatókat. Így felállítanak egy 7000 adagos bográcsot, illetve lesz egy különleges hinta is, amit csak 40 ember összehangolt munkája bírhat mozgásra.

A 15 méteres hajót együttes mozgással lehet belendíteni

A 15 méteres hajót együttes mozgással lehet belendíteni

A 15 méteres hajót együttes mozgással lehet belendíteni


A Hungaro Faluban a jellegzetesebb hazai termékek mutatkoznak be. Megismerhetik a látogatók a méz mindenféle formáját, de lehet lekvárokat vagy sajtokat is ízlelgetni. A kelt tészták rabjainak kürtőskalácsot kínálnak. Aki ennél fűszeresebbre vágyik, talál gulyást és a magyaros ízek egész tárházát.

Ugyanakkor nem csak az evés-ivás kap szerepet, a kultúra is előtérbe kerül. Kézművesek, iparművészek mutatják be portékáikat, a magyar népművészetet, a feltalálók utcájában pedig a legnagyobb magyar vívmányokat ismerhetjük meg:

 •    Gyufa – Irinyi János, 1836
 •    Léghajó – Schwarcz Dávid , 1896
 •    Helikopter – Kármán Tódor, 1928
 •    Golyóstoll – Bíró László, 1938
 •    C-vitamin – Szentgyörgyi Albert, 1932
 •    Számítástechnika alapjai – Neumann János, 1944
 •    Rubik kocka – Rubik Ernő, 1975
 •    Színes tv – Goldmark Péter Károly, 1940

Fontos információk:

A Forma-1-es bemutató ingyenes, de a Hungaroring Festre belépőt kell váltani.
A napijegy ára:

 • 0-6 éves korig: Ingyenes
 • 6-13 éves korig: 1000 Ft
 • 13 éves kortól: 2800 Ft
Magyar falu épül a várba

Magyar falu épül a várba

Magyar falu épül a várba


Útlezárások, forgalomkorlátozások a Red Bull Street Parade idején:

Parkolási tilalom július 23-án reggel 7.00 és 19.00 óra között: Attila út 29-35.-ig, a teljes Palota út, Váralja u. 19-23.-ig, Dísz téren szakaszosan, a teljes Dózsa György tér, Lánchíd u. az Ybl Miklós tértől a 23. számig, Hunyadi János u. 53.-tól a Dísz térig.

Részleges útlezárás (16.00 és 19.00 óra között): Attila út Szarvas tértől Krisztina krt. között, Váralja u. 19-23., Tábor u. 2-4.-től a Palota útig, Palota úttól a Lovas u. 1-ig, Hunyadi u. 53. és a Dísz tér között.

Teljes útlezárás (16.00-19.00 óra között): Színház u. a Dísz tértől a Várszínházig, Palota út és a Dózsa György út egésze, Dísz tér a Tárnok u. 1.-től és az Úri u. 1.-től.

Közlekedés:

Új és klasszikus autók is várhatóak

Új és klasszikus autók is várhatóak

Új és klasszikus autók is várhatóak


A várnegyed területére csak igen-igen korlátozottan lehet behajtani autóval. Északról, a Moszkva tértől a 16-os, 16A, valamint a 116-os busszal vagy gyalog lehet eljutni a Hungaroring Fest helyszínére. Nyugatról, az Attila út felől gyalog és liften, délről, a Tabántól gyalog lehet feljutni, míg keletről a 16-os busszal, valamint a Siklóval és a Toldy, illetve az Egyetemi Katolikus Gimnázium, valamint a Halászbástya mellett gyalog lehet elérni a rendezvényhelyszínt. Vagyis: nem érdemes autóval elindulni.

Bejutás a Hungaroringről:

Aki egyébként is a Hungaroring környékén tölti az idejét, könnyedén bejuthat a belvárosba. Ingyenes BKV buszok indulnak Mogyoródról az Árpád híd pesti hídfőjéhez, ahonnan közvetlen csatlakozással juthatnak el a budai várba.