Tavaly februárban már sikerült világra szóló botrányt kipattintaniuk a spanyol szurkolóknak, amikor a barcelonai tesztelésen egy csoport feketére mázolt arccal jelent meg. Különleges pólót is készítettek az esemény tiszteletére, ezen a “Hamilton családja” felirat szerepelt. Akkor még megúszta ejnye-bejnyével a pálya, a szigorú FIA ellenben kikötötte, ha még egyszer előfordul hasonló, az komolyan veszélyeztetheti a Spanyol, de még a valenciai Európa Nagydíj sorsát is.

Vasárnap márpedig megismétlődött az eset, a verseny előtt sugárzott képeken látszott, amint egy feketére mázolt arcú, McLaren-pólót viselő szurkoló mutogat egy kezében lévő, McLaren-kormánynak kinéző tárgyra. A környéken álló nézőknek is nagyon tetszett a “vicc”, többen mosolyogtak, pedig az esetnek komoly következményei lehetnek.

Spanyolországban azért pipák a rajongók Hamiltonra, mert a mclarenes időkben szerintük inkább őt támogatta a csapat Fernando Alonso helyett, de nincsenek kibékülve az angol viselkedésével sem. David Coulthard szerint az esetet nem hagyhatja szó nélkül az FIA, Eddie Jordan is egyetért vele.

“Le vagyok döbbenve” – nyilatkozta Jordan. “Korábban mindig szívesen jöttünk Katalóniába, ez az eset azonban teljesen és abszolút elfogadhatatlan. Szerintem felfüggesztett büntetés fenyegeti a spanyolokat, az FIA ugyanis, nagyon helyesen, keményen kezeli az efféle dolgokat.”

Tavaly a helyi motorsport szövetség (RFE) nem győzött elnézést kérni a rasszista incidens miatt és megígérte, minden erejével harcolni fog az ellen, hogy megismétlődhessen. Az RFE kilátásba helyezte azt is, hogy amennyiben mégis újra botrányos eseményekre kerül sor, jogi útra tereli az ügyet.

Az FIA a történtek után jelezte, hogy vizsgálatot indít: “Tudunk az esetről, és utánajárunk” – mondta a szervezet szóvivője vasárnap.