Ugyan a szabadedzések eredményeiből nem érdemes semmilyen komoly következtetést levonni, a Brawnnál a többieknél valamelyest nyugodtabban várhatják a Spanyol Nagydíj versenyhétvégéjét, ma délelőtt ugyanis Jenson Button volt a leggyorsabb, idén ez második alkalommal jött össze az angolnak. A barcelonai pályán egyedül a bajnoki éllovas szorította 1:22 alá a köridőt a szezonban először frissített BGP001-essel.

A Toyotát Jarno Trulli képviselte az élmezőnyben. Az olasz szokása szerint “eltévesztette” néhányszor a pálya nyomvonalát, de így is gyors volt. A japán csapat autójára az eddigiektől eltérő, egészen terebélyes uszonyos motorborítás került.

A BMW Sauber autói is sokat változtak az eddigiekhez képest, az első szárny és a korábbinál sokkal kisebb szögben csúcsosodó, egészen lapos orr volt a leglátványosabb újítás. A német-svájci járgány nemcsak másképp nézett ki, mint az előző futamokon, de sokkal jobban is ment. Robert Kubica a harmadik, Nick Heidfeld pedig a negyedik időt teljesítette.

A német versenyzővel szinte azonos legjobb kört futott a Williams párosa: Kazuki Nakajima egy, Nico Rosberg pedig kilenc ezredmásodperccel volt csak rosszabb. A mezőnyre egyébként a nagyon szoros idők voltak a jellemzők, a 20 résztvevőt bő 1,7 másodperc fogta össze.

Nagy ugrás nincs

Nagy ugrás nincs

Nagy ugrás nincs


Nelsinho Piquet ma délelőtt kevés üzemanyaggal az időmérős beállításokkal gyakorolt, és végül a hetedik legjobb időt autózta. Csapattársa, a hazai hős, Ferrnando Alonso az első menetben csak a megjelenésével okozott örömet a spanyol szurkolóknak – csak a 17. helyen zárt.

A top10 második része nagyon szorosan alakult: a 8. Glockot és a 11. Räikkönent nem egészen öt század választotta el egymástól. A Ferrari egyébként nem mutatott egyelőre sokat, hiába kapott a finn könnyített kasztnit és szerelték fel az F60-as új szárnyakkal és egyebekkel, nagyjából ugyanott álltak ma délelőtt mint két hete Bahreinben.

 A Red Bull párosa egyelőre nem volt túl gyors, Webbernek és a4. Kanyarban lévő kavicságyat egyszer alaposan feltérképező Vettelnek csak a 12-13. hely jutott. Ahogy a McLarennél előre jósolták, Barcelonában finoman sem kirobbanó a forma. Hamilton 15., míg Heikki Kovalainen az utolsó előtti volt.

Sebastien Bourdais és Giancarlo Fisichella Heidfeld és Nakajima példáját követte: a Toro Rosso és a Force India két pilótáját az edzés végén szintén csak egyetlen ezredmásodperc választotta el egymástól.

Spanyol Nagydíj, 1. szabadedzés, Barcelona, 2009.05.08.

  • Név
  • Csapat
  • Idő
  • Kör