Az aerodinamikailag gyenge autók az eddigieknél is rosszabb helyzetben lehetnek majd a hétvégi Spanyol Nagydíjon, állítja Niki Lauda. Bár a McLaren, a Ferrari, és idén először a BMW Sauber is új csomaggal készül, a katalán helyszín hátrányt jelenthet majd.

“A barcelonai pálya kíméletlenül előhozza az aerodinamikai gyengeséget. Attól tartok, hogy a BMW gondjai még az eddigieknél is nagyobbak lehetnek, még hátrébb csúszhatnak” – mondta az osztrák legenda a német Sport Bildnek.

Lauda szerint az idén lemaradt tavalyi élmenők nem is bízhatnak a gyors javulásban:

“Nagyon nehéz lesz kimászni ebből a helyzetből. Ha egy csapat a mezőny végében van, kétszer olyan gyorsan kell fejlesztenie, mint az élen állóknak. A McLaren és a Ferrari is ugyanezzel a problémával küzd: két lépést kell tenniük, míg az élmenők egyet haladnak. Ha ez nem hoz hamarosan sikert, az idényüknek vége is lehet.”

Nagy bajban a BMW? 1
Lauda nem sok jóval biztat


A Spanyol Nagydíj előtt egyébként egyik említett csapat sem ígér sokat, inkább csak “reménykednek” és “bizakodnak”, hogy a fejlesztések beválnak majd. A mclarenes Lewis Hamilton egyenesen arra figyelmeztet, hogy nem lesznek olyan eredményesek, mint mondjuk Bahreinben: “Barcelonában nehezebb lesz a helyzet, mert az ottani egy nagy leszorítóerőt kívánó pálya. Az első tízbe beférhetünk ott is, de a top5-be jutni sokkal nehezebb lesz.”

Míg a McLaren azért haladt valamicskét az utóbbi futamokon, a Ferrari és a BMW helyzete egyelőre katasztrofális, és ha nem sikerül a következő két-három versenyen jó eredményt felmutatni, jobban teszik majd, ha már nem erőlködnek tovább 2009-cel, hanem elkezdik a felkészülést a jövő évre.