Az aerodinamikailag gyenge autók az eddigieknél is rosszabb helyzetben lehetnek majd a hétvégi Spanyol Nagydíjon, állítja Niki Lauda. Bár a McLaren, a Ferrari, és idén először a BMW Sauber is új csomaggal készül, a katalán helyszín hátrányt jelenthet majd.

“A barcelonai pálya kíméletlenül előhozza az aerodinamikai gyengeséget. Attól tartok, hogy a BMW gondjai még az eddigieknél is nagyobbak lehetnek, még hátrébb csúszhatnak” – mondta az osztrák legenda a német Sport Bildnek.

Lauda szerint az idén lemaradt tavalyi élmenők nem is bízhatnak a gyors javulásban:

“Nagyon nehéz lesz kimászni ebből a helyzetből. Ha egy csapat a mezőny végében van, kétszer olyan gyorsan kell fejlesztenie, mint az élen állóknak. A McLaren és a Ferrari is ugyanezzel a problémával küzd: két lépést kell tenniük, míg az élmenők egyet haladnak. Ha ez nem hoz hamarosan sikert, az idényüknek vége is lehet.”

Lauda nem sok jóval biztat
Lauda nem sok jóval biztat

Nagy bajban a BMW?

Nagy bajban a BMW?

Lauda nem sok jóval biztat
Spanyolországban még rosszabb lehet
Fotó megosztása:
Lauda nem sok jóval biztat

Lauda nem sok jóval biztat

Lauda nem sok jóval biztat


A Spanyol Nagydíj előtt egyébként egyik említett csapat sem ígér sokat, inkább csak “reménykednek” és “bizakodnak”, hogy a fejlesztések beválnak majd. A mclarenes Lewis Hamilton egyenesen arra figyelmeztet, hogy nem lesznek olyan eredményesek, mint mondjuk Bahreinben: “Barcelonában nehezebb lesz a helyzet, mert az ottani egy nagy leszorítóerőt kívánó pálya. Az első tízbe beférhetünk ott is, de a top5-be jutni sokkal nehezebb lesz.”

Míg a McLaren azért haladt valamicskét az utóbbi futamokon, a Ferrari és a BMW helyzete egyelőre katasztrofális, és ha nem sikerül a következő két-három versenyen jó eredményt felmutatni, jobban teszik majd, ha már nem erőlködnek tovább 2009-cel, hanem elkezdik a felkészülést a jövő évre.