Az amerikai csapatnál jól jöhet a rutinja

Az amerikai csapatnál jól jöhet a rutinja

Bár a 2010-re a Forma-1-be igyekvő csapat, a USF1 egészen eddig azt hangoztatta, hogy amerikai versenyzőkkel szeretnének indulni, most egy kicsit reálisabb elképzelést is felvázoltak.

Ugyan számos amerikai jelöltjük akadhat a versenyzői helyek betöltésére – Scott Speed, Danica Patrick, Alexander Rossi, Kyle Busch, Marco Andretti -, de a Toro Rosso volt pilótáján kívül senki nem rendelkezik közülük F1-es tapasztalattal. Az új csapat felépítésénél jól jöhet egy, a sportot kívülről-belülről ismerő versenyző is.

“Természetesen komoly érvek szólnak amellett, hogy az első évben tapasztalt pilótát ültessünk az autóba. A lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb információra lesz szükségünk, méghozzá olyan időszakban, amikor nagyon korlátozott a tesztelési lehetőség. Ez a tapasztalt versenyző mellett szól, aki mellé kerülhetne mondjuk egy fiatal amerikai tehetség” – mondta a USF1 szócsöve, Peter Windsor.

Az angol szakember szerint azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ki lesz ez, mert csak olyan ember felel meg, aki képes elfogadni, hogy a győzelem és a nagy siker kezdetben kizárt. Talán csakis a Hondától kipottyant veterán, Rubens Barrichello jöhet szóba.

“Rubens Barrichello jó lehetne, mert két gyenge évet is megélt a Hondánál, ez pedig jó alapokat adna a munkához. De ő szinte az egyetlen jelölt, aki jó lenne a szerepre. Elképzelhetetlen, hogy például Jenson Button beüljön egy új csapathoz, és úgy versenyezzen, hogy tudja, a számunkra egyébként megfelelő 14. helynél előbbre nem kvalifikálhat, és jó esetben talán a 10. helyen érhet célba” – magyarázta Windsor.

A USF1-nál azt sem szeretnék, ha egy amerikai sztár – Danica Patrick vagy épp a NASCAR-os Kyle Busch – túl nagy elvárásokkal érkezne a csapathoz, ami hátráltatná a fejlődést, így egyelőre még alaposan meg kell fontolniuk a kérdést.