2009-től a költségcsökkentés jegyében megszűnnek az idény közbeni tesztek, a csapatok csak a versenyhétvégék szabadedzéseit használhatják majd az újdonságok kipróbálására. A pilóták egyelőre egészen eltérően képzelik el a péntekek menetrendjét.

A Red Bull ausztrál pilótája, Mark Webber meg van róla győződve, hogy mindenki a lehető legtöbbet igyekszik majd kihozni a szabadedzésekből.

“A péntekek egészen mások lesznek ezután a tesztek betiltása miatt. Még a zöld pályán [a fel nem gumizott, koszos aszfalton] is minden másodpercet kihasználunk majd, minden adatra szükségünk lesz az új autók beállításához” – monda a versenyző, hozzátéve, hogy a szimulátorban ugyan ki lehet fejleszteni az új alkatrészeket, de az eredményeket csak a pénteki szabadedzéseken igazolhatják majd.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso szerint viszont pénteken már túl késő van az új alkatrészek bevetéséről való döntéshez. A spanyol inkább kevesebb munkára számít.

“Szerintem ha egy csapat pénteken teszteli az új alkatrészt, akkor már pánikolnak. A péntek csak arra való, hogy ellenőrizzük, hogy minden jól működik, és hogy az időmérőre és a futamra készüljünk. A motorszabályok miatt nem hiszem, hogy túl sok kört mennek majd a versenyzők” – nyilatkozta a renault-s a holland Formule 1 Race Reportnak.