Robert Kubica 2008-ban megszerezte pályafutása és csapata első futamgyőzelmét, rendszeresen dobogóra állt, és majdnem végig versenyben volt a bajnoki címért folytatott küzdelemben. A 24 éves lengyel végül a negyedik helyen végzett, de így is számos elismerést gyűjtött be a szakmától, a sajtótól és a közönségtől is. Kubica ennek ellenére nem igazán elégedett, a vállveregetések helyett a bajnoki címet szeretné:

“Az a legjobb versenyző, aki a legtöbb pontot gyűjti. Ez a fontos. Persze, jó dolog, ha elismerik az ember teljesítményét, jól esik az ilyesmi. De a világbajnokság megnyerése sokkal jobban esne, mert az számít igazán. Nekem jobb lenne, ha az emberek nem dicsérnének, de győznék, mint hogy negyedik legyek, de mindenki azt mondja, jó voltam” – mondta Kubica az Autosport.comnak.

Bár a BMW Sauber célja a 2009-es idényben már egyértelműen a bajnoki címért folytatott harc – és a csapat eddig mindig teljesítette a kitűzött céljait -, a lengyel egyelőre nem mer jósolni az esélyeket illetően.

“Túl korai lenne megítélni, hogy fellépünk-e az utolsó lépcsőfokra vagy sem. A legjobb persze az lenne, ha végig a bajnokságért küzdhetnénk, és jönnének az eredmények, de nehéz ezt megtippelni. A következő idény hatalmas kihívás a sok változás miatt. Mázli is kell hozzá, hogy rögtön a jó irányba induljunk” – utalt Kubica arra, hogy az idény közbeni tesztek betiltásával az elrontott fejlesztés nagyon sokba kerülhet, és nehéz lesz behozni azokat, akik jó autóval kezdik a szezont.