A sportfelügyelők könnyen vitatható döntéssel a Japán Nagydíj után 25 másodperces büntetéssel sújtották az eredetileg hatodik helyen célba érő Sebastien Bourdais-t, amiért a francia a bokszutcából kifelé jövet az első kanyarban ütközött az előzni próbáló Felipe Massával.

Az eset kívülről nézve is inkább egyszerű versenybalesetnek látszott, Bourdais pedig úgy gondolja, hogy a brazil volt túl agresszív.

“Számomra világos az eset. Kijövök a bokszutcából, és óvatosnak kell lennem, és így is volt. Bennmaradtam a belső íven, nem toltam kifelé Massát, nem rontottam el a kanyart. Mindent megtettem, hogy nem ütközzek vele, de ő csak szorított kifelé, úgy vette a kanyart, mintha ott sem lettem volna. Mégis mit tehettem volna? Nagyon sokszor voltam már ilyen helyzetben, de sosem volt balesetem. Tisztelet kérdése az egész, hagyni kell helyet a másiknak, és akkor minden rendben van, de ha nem, akkor biztos baleset lesz” – magyarázta a csalódott francia, aki eddigi legjobb eredményét bukta el a büntetésen.

Vörös szőnyeg kellett volna?

Vörös szőnyeg kellett volna?

Vörös szőnyeg kellett volna?


Bourdais szerint Massa már csak azért is lehetett volna óvatosabb, mert a bajnokságért küzd.

“Sokszor voltam ilyen helyzetben, amikor a bajnokságra hajtottam – ilyenkor nem lehet ilyen felesleges kockázatot vállalni. Csak vesztenivalója van az embernek. Három kör múlva ki kellett mennie a bokszba, előtte voltam, úgyis mögöttem végzett volna. Mit gondolt  egyáltalán? Nem értem.”

“Nem tudom, miért büntettek meg, nem tudom, mit csináltam. Nem hiszem, hogy bármi rosszat tettem volna ebben az esetben. Tönkretették a hétvégémet, a csapat elvesztett három pontot, Felipe meg kapott még egyet. Nagyon örülök neki, nyilván. Nem tudom, mit kellett volna csinálnom. Ki kellett volna teríteni a vörös szőnyeget és elengedni? Ezt választhattam volna” – dohogott Bourdais.

A francia pilóta büntetésével Massa Hamiltonnal szembeni hátránya hat helyett öt pontra csökkent.