Lewis Hamilton belgiumi büntetése után a brit sajtó, és jelentős F1-es személyiségek is azt hangoztatták, hogy az FIA versenybírói a McLaren ellen és a Ferrari érdekében hozták meg a döntésüket. A büntetésről döntő három steward egyike megszólalt:

“Nincs semmiféle összeesküvés senki ellen, beleértve a McLarent is. Szakmai szempontok alapján, az FIA szabályait követve cselekedtünk. Hamilton lerövidítette a pályát, amikor átvágott a kanyaron. Két lehetőségünk volt: időbüntetés, vagy tíz helyes rajtbüntetés a következő versenyre – és az előbbit választottuk. Tudom, hogy ezzel nagyon népszerűtlen személy lettem Nagy-Britanniában, de én csak a munkámat végeztem, és tudom, hogy szakszerűen tettem a dolgom” – nyilatkozta a kenyai Surinder Thathi.

Aláírásgyűjtés is indult

Aláírásgyűjtés is indult

Aláírásgyűjtés is indult


Míg délelőtt arról szóltak a hírek, hogy a McLaren eredeti szándékával szemben talán mégsem fellebbez Hamilton büntetése ellen – elméletileg a bokszutca-áthajtásos, vagy az annak megfelelő 25 másodperces időbüntetés utólag nem támadható -, addig estére kiderült, hogy mégis belevágnak, a csapat közleményben adta hírül, hogy fellebbeznek az FIA-nál.

Hamilton büntetéséhez kapcsolódó hír még, hogy az angol pilóta szurkolói, és azok az F1-rajongók, akik szerint az eljárás nem volt helyes, aláírásgyűjtésbe kezdtek azt kérve az FIA-tól, hogy vizsgálják felül a hibás döntést. Eddig több mint 20 ezren fejeztékki nemtetszésüket. A kezdeményezéshez itt lehet csatlakozni.