Heikki Kovalainen a Spanyol Nagydíj 22. körében hatalmasat bukott, miután az egyik kanyarban bal eslő defektet kapott. A finn gumija 240 km/órás tempónál “lehelte ki a lelkét”, és a kavicságyon keresztül 130 km/órás sebességgel csapódott a egyenesen a gumifalba – ez 27 G-s lassulást jelent.

A versenyzőt az eset után előbb a pálya egészségügyi központjába, majd onnan egy barcelonai kórházba szállították. Ahogy a csapatfőnök, Ron Dennis már elmondta, Kovalainen súlyos sérülés nélkül úszta meg az ütközést, de enyhe agyrázkódása miatt még a kórházban tartották, de mára távozhatott.

“Egy kicsit fáj a fejem, és merev a nyakam, de ettől eltekintve jól érzem magam, és jó a kedvem. A célom, hogy minél előbb rendbe jöjjek, hogy a Török Nagydíjon már versenyezhessek az FIA kötelező vizsgálata után” – mondta a pilóta még a kórházban.

“A balesetből semmire sem emlékszem, és arra sem, hogy mi történt utána. Természetesen szeretném megköszönni a pálya személyzetének, az FIA, és a kórház orvosainak is, hogy gondomat viselték. Szintén köszönöm az üzeneteket mindenkinek, sokat jelentettek számomra.”


Azt egyelőre még Kovalainen sem tudja pontosan, hogy mi is okozta a balesetet, a csapat jelenlegi álláspontja szerint egy törmelékdarab vághatta ki a gumit a bukás előtt.

“A csapat azt mondta, hogy a bal első felni törhetett el, és ez okozhatta a defektet, azonban meg kell várnunk az alapos vizsgálat eredményét, hogy biztosat tudjunk. Ami igazán fontos, az az, hogy a monocoque kibírta a hatalmas becsapódást, minden elismerés a McLarennek.”