Idén nem várnak sokat

Idén nem várnak sokat

A Honda a tavalyi szégyenletes rossz szereplés után 2008-ban már erősebbnek tűnik, az ex-ferraris Ross Brawn érkezése máris érezteti a hatását. Ennek ellenére az idei évet már leírták, és 2009-re koncentrálnak. Brawn elárulta, hogy a mostani, Barcelonára tervezett után idén már csak egy komolyabb fejlesztési csomag érkezik majd az idény közepén.

“A mostani fejlesztés nem lesz akkora, mint a melbourne-i szezonnyitóra készült, de azért előrelépést hoz. A csapatok hagyományosan ütemeznek egy fejlesztést az első európai futam előtt, ezzel nekünk is kellett számolnunk. De a terv az, hogy idén már csak egy frissítés következik az idény közepén, azután az erőforrásokat már teljes mértékben 2009-re fordítjuk” – mondta Brawn.

“A 2009-es program már most is folyik, de minden egyes hónappal egyre több erőforrást irányítunk át arra. A szezon közepi frissítés után – az aero-csomag május végére, június elejére kész is lesz -, csak a jövő évre koncentrálunk.”

A csapatfőnök szerint az idei fejlődés inkább az új munkaszervezésnek tudható be, mint az autó fejlesztésének:

“Volt néhány új alkatrész Bahreinben is, de inkább az autót állítjuk be jobban, és a pilóták is jobban érzik. Magabiztosabban dolgozunk. Nagyon kell még kapaszkodnunk, de szép eredmény, hogy sikerült már eljutnunk az időmérő harmadik szakaszáig – ezt nem reméltük korábban. A mezőny élén ez természetesnek számít, de a mi szempontunkból már ez is eredmény.”

Bár Jenson Button korábban már azt jósolta, hogy a csapat 2009-ben már a bajnokságért küzdhet, Brawn nem ennyire optimista.

“Nem hiszem. Az élcsapatok jobban fel vannak készülve arra, ami következik. Megvannak az eszközeik az új szabályokhoz való alkalmazkodáshoz. Új gumik lesznek jövőre, nekünk pedig nagyon jó a tapadásunk, de hogy milyen jól teljesítünk, azt nehéz megjósolni. Az élcsapatok nem véletlenül élcsapatok – ezt nem szabad elfelejtenünk.”