A versenyzők főképp biztonsági kérdésekkel foglalkozó “szakszervezete”, a GPDA az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén új tagot választott vezetőségébe a mclarenes Pedro de la Rosa személyében.

A Mark Webber, Fernando Alonso és de la Rosa által irányított szervezet kiemelt célja, hogy minél több, egyelőre nem tag versenyzőt léptessen be. Nem tagja a GPDA-nak például Leiws Hamilton, az ifjú Nelson Piquet, és a világbajnok, Kimi Räikkönen sem.

Lewis Hamilton időhiányra hivatkozva utasítja el a belépést, pedig a 2500 eurós belépési díjon kívül csak 20 perces üléseken kellene részt vennie a futamok előtt.

A háromszoros világbajnok, Jackie Stewart – aki egyébként Hamilton nagy rajongója – emiatt nagyon mérges a fiatal pilótára. Stewart a hetvenes évektől a Forma-1 biztonságának növelésén fáradozott, és nem érti, hogy miért nem érdekli a kérdés Hamiltont és a többi versenyzőt.

“Meg vagyok lepve és csalódott vagyok, hogy Lewis még mindig nem lépett be a GPDA-ba. Az én időmben nagyon fontos volt ez, a GPDA felbecsülhetetlenül sok jót tett.” –  mondja a skót.

“Fel kell állítani egy fontossági sorrendet. Lehet, hogy el kell mennie a Hugo Boss, vagy tudom is én kinek a szponzori rendezvényére, de nálam többet senki sem csinált ilyet, ettől lett gyomorfekélyem. De a versenyzők viszik vásárra a bőrüket, mások hiába mondják, hogy például Monzában nem kell arrébb vinni a korlátot, ők nem tudják, hogy ha blokkol a kerék, máris a korlát tetején találhatja magát az ember fejjel lefelé.”