Nigel Stepney pénteki meghallgatása után semmilyen büntetésben nem részesült az FIA részéről a kémügyben játszott szerepéért. Az angol mérnök neve tavaly vált hírhedtté, ő volt az, aki a Ferrari titkos dokumentumait a McLaren kezére játszotta.

A Ferrari még 2007 nyarán kirúgta Stepney-t, és Olaszországban jelenleg is büntetőeljárás folyik ellene. Az FIA korábban kilátásba helyezte a mérnök motorsporttól való eltiltását, de a büntetés elmaradt. A nemzetközi szinten versenyző csapatokat viszont felhívták, hogy ne alkalmazzák őt a következő másfél évben.

“Mr. Stepney elismerte a [a Ferrari agyagainak a Mclarenhez juttatásáról szóló]  vádakat, de azok súlyát és mértékét vitatja. Mivel Stepney nem tartozik az FIA joghatósága alá, így a Nemzetközi Sportszabályzat alapján formális büntetés nem szabható ki rá, azonban az FIA azt tanácsolja tagjainak, hogy ne dolgozzanak vele, mert alkalmassága megkérdőjelezhető. Az ajánlás 2009 július 1-ig érvényes” – áll az FIA közleményében.

A motorsport-szövetség azt is kinyilvánította, hogy a legteljesebb mértékben segíteni kívánja az ügyben az olasz hatóságok által folytatott büntetőeljárást.