A Honda ígéretéhez híven ma, a csapat brackley-i gyárában hivatalosan is leleplezte RA108-ast. Bár a múlt heti valenciai tesztsorozaton már mind Rubens Barrichello, mind Jenson Button kipróbálta a 2008-as autót, akkor még csak egy festés nélküli, hófehér kasztnit láthattunk.

A mai bemutató legizgalmasabb kérdése természetesen az volt, hogy a Honda idén is folytatja-e a tavaly bemutatott, formabontó Föld-autó-koncepcióját. Az előzetes hírek azt jelezték, hogy valamit változtatni fognak, és ez így is történt.

A tavalyi festést 2008-ra hagyományosabbra cserélték: a Föld-motívum mellett az autó uralkodó színe a Honda tradicionális, a japán nemzeti színekre utaló fehér-piros kombinációja lett. Reklámok, szponzorok, ahogy tavaly, idén sem szerepelnek az RA108-ason.

A bemutatón a tavaly év végén kinevezett új csapatfőnök, Ross Brawn így beszélt:

Drámai fejlesztések jönnek

Drámai fejlesztések jönnek

Drámai fejlesztések jönnek


“Az RA108 koncepciója teljesen különbözik az elődjeiétől, mind aerodinamikai, mind műszaki szerkezetében. A tervezésnél az volt a vezérelv, hogy minél nagyobb tér nyíljon a további, elsősorban aerodinamikai fejlesztések számára az idény folyamán.”

A tavalyi – a csapat által is elismerten – pocsék autó problémája a túlzott leszorítóerő volt, így a most leleplezett autón főleg az aerodinamika barátságosabbá, használhatóvá tételén dolgoztak. A kasztni karcsúbb lett, és bő teret hagytak a további ötleteknek. A csapat a melbourne-i szezonnyitóig még drámai változtatásokat ígér az RA108-ason.