Köztudott, hogy a száguldó cirkusz versenyzői nem fillérekért körözgetnek hétről-hétre a világ különböző pontjain. Sőt, az sem újdonság senkinek, hogy a legjobbak dollártízmilliókat raknak zsebre évente. A Forma-1 a motorsport csúcsa, nemcsak műszakilag, de a megkereshető pénz tekintetében is. Egy-egy sztár fizetéséből más kategóriákban egész szezonban elgazdálkodnának a csapatok.

Megérdemlik!

“Tudom, hogy a Forma-1-es versenyzők nagyon sokat keresnek – bár jó néhányan nálam is sokkal többet – de épp azért vagyunk itt, mert tényleg mi vagyunk a legjobbak. Ha pedig valaki igazán jót akar, azért sokat is kell fizetni. Kereslet és kínálat. Sokan mondják, hogy túl sokat keresek, de ültessünk csak valakit Fernando helyére, és fizessünk neki tizedannyit – nem hiszem, hogy teljesíti majd a feladatot. Hát ezért fizetnek nekünk ennyit” – mondja kertelés nélkül a reanult-s Heikki Kovalainen.

Ebben is Schumi a bajnok

Schumacher a sport Krőzusa

Schumacher a sport Krőzusa

Schumacher a sport Krőzusa


Michael Schumacher, amellett, hogy a versenyzés terén szinte minden lehetséges statisztikát vezet, minden idők legjobban kereső Forma-1-es versenyzője is. A hétszeres világbajnok utolsó aktív évében 62,4 millió dollárt (kb. 11 milliárd Ft) kapott fizetésként, és ezt még nagyjából 17 millióval egészíthette ki különböző szponzori és reklámbevételekből, de visszavonulása óta is körülbelül 36 millió dollárt keres. Pályafutása során mintegy 800 milliót szedett össze – kb. 140 milliárd Ft: Pécs, Debrecen, Szeged éves költségvetése együtt – , néhány év múlva a milliárdosok elitklubjába kap belépőt.

A német szupersztár távozása után ferraris utódja, Kimi Räikkönen kapja a legkövérebb csekket: fizetés gyanánt a finn valahol 40 és 51 millió dollárnyi összeget vehetett fel idén a maranellói csapattól – ezzel az amerikai Forbes magazin a világ negyedik legjobban kereső sportolójaként rangsorolta 2007-ben. Nagy ugrás ez a McLarennél egy évvel korábban kapott koszos kis 15 millióhoz képest.

De a többieket se hagyjuk ki, az F1 Racing magazin becslései szerint 2007-ben így alakult a tíz legjobban fizetett F1-pilóta rangsora:

Név Csapat Millió dollár
 1.  Kimi Räikkönen Ferrari 51
 2.  Ralf Schumacher Toyota 25
 3.  Fernando Alonso McLaren-Mercedes 22
 4.  Jenson Button Honda 18
 5.  Rubens Barrichello Honda 12
 6.  Jarno Trulli Toyota 10
 7.  Felipe Massa Ferrari 8
 8.  Giancarlo Fisichella Renault 7
 9.  Mark Webber Red Bull-Renault 5
10. Takuma sato Super Aguri-Honda 4,5

A templom egere meghízik

Nagyobb fizetést alkudtak ki

Nagyobb fizetést alkudtak ki

Nagyobb fizetést alkudtak ki


A listáról hiányzik Lewis Hamilton, az újonc az év elején a fentiekhez képest nevetséges, nagyjából 300 ezer dolláros szerződést kötött a McLarennel, de az idény közepére az eredményekkel együtt az ázsiója is megnőtt, apja, aki egyben menedzsere is, állítólag a tízszeresére srófolta fel a végül majdnem bajnoki címet szerző fiú fizetését. A jövő évi listán már biztosan benne lesz a top10-ben.

Vagyonosodási vizsgálatot! Ilyenkor hol van az APEH?!

A következő oldalon kiderül!


Persze aki sok pénzt keres, az biztosan sokat is adózik, gondolhatnánk, de ez nem így van. Természetesen az F1-esek is igyekszenek a lehető legtöbbet megtartani bevételeikből, a befutott versenyzőknek szinte kötelező egy pénzügyileg kellemes klímájú adóparadicsomba költözniük.

A hegyek közt eltéved az adóellenőr

Schumi palotája 8 milliárd forintot ér

Schumi palotája 8 milliárd forintot ér

Schumi palotája 8 milliárd forintot ér


A két legkedveltebb lakhely Svájc és Monaco, a Forma-1-es mezőny jelenleg aktív pilótái közül tizenöten élnek a két ország valamelyikében. A svájci adótörvények nem csak az országban szerzett jövedelemre vonatkoznak, de számos kivétel létezik, ilyen például a vállalati nyereség. A pilótáknak tehát elég egy cégen keresztül felvenni a fizetésüket és máris adómentesen élvezhetik millióikat.

Ezzel a lehetőséggel él Räikkönen, Fernando Alonso, Felipe Massa,  Nick Heidfeld, Adrian Sutil, Sebastian Vettel, de a Genfi-tó környékén össze lehet futni Michael Schumacherrel, Jean Alesivel, Jackie Stewarttal vagy épp Alain Prosstal is.

Schumacher épp idén fejezte be új, tornyokkal, mozival, helikopter-leszállópályával és lovardával is rendelkező háromemeletes palotájának építését a tó partján, a hétszeres bajnok márciusban költözött be családjával.

A britek kedvence, Lewis Hamilton is nemrég azzal haragította magára az eddig őt ajnározó brit sajtót, hogy kollégáihoz hasonlóan Svájcba menekült – állítása szerint a nyugalom kedvéért – pénztárcájának védelmére.

A herceg csak legyint

Ha pénzed van, Albert herceg fogad

Ha pénzed van, Albert herceg fogad

Ha pénzed van, Albert herceg fogad


A másik kedvelt helyszín a mediterrán hercegség, Monaco, itt a nagy pénzekből mindössze öt százalékot csippent le a miniállam. A Grimaldik vendégszeretetét élvezi például Mika Häkkinen, Jenson Button vagy épp David Coulthard – neki még saját szállodája is volt egészen a közelmúltig: az ötcsillagos Columbuson állítólag 12,5 milliárd forintnak megfelelő összegért adott túl.

Van olyan is, aki már beleszületett az adóparadicsomba: a williamses Nico Rosberg papája, Keke is eleget keresett világbajnokként, hogy megérje neki a hercegségbe költözni.

Ralf Schumachernek vadászháza van Ausztriában. A német vadászni ugyan nem szeret, de az adó ellen ez is nagyon jól megfelel, a sógoroknál a nem osztrák származású hivatásos sportolók olcsón ússzák meg.

Akiknek nem jutott paradicsom

Rosbergék is Monacóban laknak

Rosbergék is Monacóban laknak

Rosbergék is Monacóban laknak


Mivel a Forma-1-es csapatok többségének bázisa Angliában található, így a pilóták egy része – adó ide, adó oda – a munkahelyéhez közeli lakhelyet választ: Vitantonio Liuzzi, Mark Webber és Heikki Kovalainen is a ködös Albionban élnek.

A brazil Rubens Barrichello egészen sajátos szempontból választott második otthont magának – a Honda veterán versenyzője Portugáliában ugyanis anyanyelvét használhatja. A római Giancarlo Fisichella viszont igazi lokálpatrióta: jelenleg is szülővárosában él. Hogy mit kezdenek a fizetésükkel? Talán offshore számláik vannak.