A Brazil Nagydíjon Kimi Räikkönen megnyerte a 2007-es világbajnoki címet. Legalábbis pár óráig így látszott, amíg ki nem derült, hogy a 4-6. helyeken – Lewis Hamilton előtt – végző BMW-k és Nico Rosberg autójában szabálytalan üzemanyag lehetett.

A feltételezések szerint a három autóban a megengedettnél alacsonyabb hőmérsékletű üzemanyag volt, ami szakértők szerint 5-10 lóerőnyi előnyt is jelenthet pár kör erejéig. Mivel azonban nem egészen egyértelműek a szabályok, és nem is volt szilárdan bizonyítható, hogy a Williams és a két BMW üzemanyaga több mint 10 C fokkal alacsonyabb lett volna a környezeti hőmérsékletnél, így néhány óra elteltével úgy döntöttek interlagosban, hogy nem tesznek semmit.

Mindkét bajnokság a tárgyalóteremben dől el

Mindkét bajnokság a tárgyalóteremben dől el


A McLaren csapat azonban fellebbezett a döntés ellen, állításuk szerint csakis a sport érdekében, hogy tisztázódjon a kérdés, nem Hamiltonnak akarják a címet. Az FIA Fellebviteli Bírósága az ügy tárgyalását november 15-ére tűzte ki.

A csapat fellebbezése azonban még a saját pilótáiknál is népszerűtlen döntés, és mind a szabályok, mind a korábbi tapasztalatok azt valószínűsítik, hogy Kimi Räikkönen címe nincs veszélyben.

“A világbajnokság szerintünk eldőlt, az eredmény az, ami. Egy csapat fellebbezést adott be, az ő dolguk, hogy bizonyítsák az igazukat. Addig azonban nem változik semmi” – mondta az ügyről Max Mosley, az FIA elnöke.