Évek óta nem volt, és valószínűleg évekig nem is lesz még egy ennyire izgalmas világbajnokság, mint az idei volt. A címért kiélezett, szoros küzdelem folyt, négy jelölttel. Nézzük, hogyan alakult Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Felipe Massa és Kimi Räikkönen között a világbajnoki harc futamról futamra!

Ausztrál Nagydíj

Räikkönen uralta az első futamot

Räikkönen uralta az első futamot


Melbourne két szép bemutatkozást is hozott: a szezonnyitón a Ferrarinál debütáló Kimi Räikkönen fölényesen megnyerte a futamot, míg a McLarennél az újonc Lewis Hamilton durrantott nagyot: a brit fiú a verseny 58 köréből 42-ben világbajnok csapattársa, Fernando Alonso előtt autózott a második helyen. A dobogóra végül Räikkönen, Alonso és Hamilton állhattak fel, a másik ferraris, Massa motorcsere miatt a mezőny végéről indulva csak a hatodik helyen ért célba.

1. Räikkönen (10 p), 2. Alonso (8 p),
3. Hamilton (6 p) … 6. Massa (3 p)

Maláj Nagydíj

McLaren kettős győzelem egy unalmas versenyen, Alonso először győz új csapatánál. Hamilton mind a rajtnál, mind azzal nagyot alakít, hogy az őt üldöző Massát csúnyán hintába ülteti egy előzési kísérletnél.

1. Alonso (18 p), 2. Räikkönen (16 p), 3. Hamilton (14 p) … 5. Massa (7 p)

Bahreini Nagydíj

Rajt-cél győzelmet aratva Massa nyert a világbajnokság harmadik futamán, a Bahreini Nagydíjon, feledtetve az első két futam kudarcait. A harmadik futamon már a harmadik versenyző győzött, a BMW-s Nick Heidfeld pedig újra a negyedik helyre lopakodott fel, Alonsót maga mögé utasítva.

1. holtversenyben Räikkönen, Alonso, Hamilton (22-22 p), 4. Massa (17 p)

Massa kivezeti Alonsót Barcelonában

Massa kivezeti Alonsót Barcelonában


Spanyol Nagydíj

Barcelonában Massa újabb győzelme négyesélyessé bővítette a bajnokságot, míg Hamilton ügyesen kihasználva Alonso sikertelen ostromát az első helyért, a második helyen tudta befejezni a versenyt. Räikkönent utolérte első műszaki hibája az új csapatnál, kiesett. A spanyol verseny után az újonc Hamilton átvette a vezetést a világbajnokságban.

1. Hamilton (30 p), 2. Alonso (28 p),         3. Massa (27 p), 4. Räikkönen (22 p)

Monacói Nagydíj

A McLarenek Alonso vezetésével megalázó fölénnyel arattak kettős győzelmet, kis híján a harmadik Massa is kört kapott. A futam után Hamilton panaszkodott a csapatra, amiért szerinte nem engedték nyerni, a botrányévad megkezdődött a McLarennél. Az ügyből vizsgálat is lett, de büntetés nem született. Räikkönen még az időmérőn a falhoz vágta a Ferrarit, ezért csak a 16. helyről rajtolt, végül a nyolcadik lett.

1. holtversenyben Alonso, Hamilton (38-38 p), 3. Massa (33 p), 4. Räikkönen (23 p)

Lássuk, hogyan lett az újoncból világbajnoki éllovas!


Kanadai Nagydíj

Kanada - Hamilton első győzelme

Kanada – Hamilton első győzelme


A montreali verseny több szempontból is nagyon emlékezetes. Robert Kubica óriási balesete és mások esése-kelése miatt a biztonsági autó többször is a pályára került. Hamilton óriási mázlival mindig jó ütemben ment ki a bokszba, ez és hibátlan vezetése meghozta első futamgyőzelmét a számára addig ismeretlen pályán. Bajnoki riválisai közül senki nem fért fel a dobogóra, Massát kizárták, Alonso is bukott a biztonsági autón (7. hely), Räikkönen pedig csak az ötödik lett.

1. Hamilton (48 p), 2. Alonso (40 p),
3. Massa (33 p), 4. Räikkönen (27 p)

Amerikai Nagydíj

Az eredetileg a Ferrari pályájának tekintett Indianapolisban Hamilton lendületben maradt, az újabb ismeretlen aszfalton nyílt versenyben nyomta le a láthatóan elégedetlen Alonsót. A Ferrarik is magukhoz tértek, de 3-4. helyükkel tovább nőtt a hátrányuk a bajnokságban.

1. Hamilton (58 p), 2. Alonso (48 p), 3. Massa (39 p), 4. Räikkönen (32 p)

Francia Nagydíj

A Ferrari első kettős győzelme Magny Cours-ban jött

A Ferrari első kettős győzelme Magny Cours-ban jött


A Hamilton-fölényt hozó amerikai túra után az Európába visszatérő Ferrari Magny Coursban learatta idei első kettős győzelmét. Räikkönen és Massa párosát Hamilton követte a harmadik helyen, míg Alonso az időmérő edzésen elszenvedett műszaki probléma miatt a 10. rajthelyről a hetedik pozícióig tudta magát feltornázni.

1. Hamilton (64 p), 2. Alonso (50 p),
3. Massa (47 p), 4. Räikkönen (42 p)


Brit Nagydíj

Silverstone-ban mindenki Hamilton újabb győzelmét várta, de az újonc csalódást okozott: rossz taktikájának köszönhetően csak a harmadikként gurult be a célba hazai futamán, míg Räikkönen ellentmondást nem tűrően nyerte meg a futamot. A McLaren házi versenyében Alonso nyert, biztos vezetéssel szerezte meg a második helyet.

1. Hamilton (70 p), 2. Alonso (58 p), 3. Räikkönen (52 p), 4. Massa (51 p)

Hamilton ennek ellenére igazi csodát vitt végbe az idény első felében, pályafutása első kilenc futamán dobogón végzett, és újonc létére 12 pontos előnnyel vezette a vb-t, mire a feléhez ért a szezon.