A Brazil Nagydíjon a sportbírók előbb vizsgálatot kezdeményeztek majd pontos bizonyítékok hiányában nem büntették meg a két BMW-t és Nico Rosberget, amiért autóikban a szabályostól eltérő üzemanyag lehetett a versenyen.

Mivel mindhárom versenyző a bajnokságot elbukott Lewis Hamilton előtt végzett, ezért a McLaren fellebbezést nyújtott be a stewardok döntése ellen.

Bár Fernando Alonso és Lewis Hamilton is úgy nyilatkoztak – egymástól függetlenül -, hogy helytelennek és feleslegesnek érzik az ügy erőltetését, mert a világbajnokság eldöntésének nem ez a módja, a csapat nem adja fel.

A McLarennél azt állítják, hogy a fellebbezést nem az motiválja, hogy Kimi Räikkönentől elvegyék a címet, mindössze tisztázni szeretnék az interlagosi ügyet, persze ha véletlenül úgy alakul, a címet is elfogadják:

“A csapat a versenyeket és a bajnokságot a pályán szeretné megnyerni. Ha azonban szabálytalanság történt, akkor az ügyet megfelelően ki kell vizsgálni. Úgy gondoljuk, hogy az FIA-nak kell döntenie arról, hogy történt-e szabályszegés, a csapat pedig elfogadja majd, bármilyen döntés is szülessen” – áll a McLaren tegnapi közleményében.

Annak, hogy Räikkönentől végül elvegyék a címet, nagyon kicsi a valószínűsége, ugyanis ha a csapatokat meg is büntetik az üzemanyag miatt – volt erre példa 1995-ben – nem jelenti, hogy a versenyzők is büntetést kapnak, és a szabályok szerint ha ki is zárnak egy (vagy több) pilótát, ez nem vonja automatikusan maga után a mögöttük végzett előrelépését, erről a versenybírók külön döntenek. Feltehető, hogy Hamilton interlagosi teljesítményét látva senki nem gondolja, hogy az újoncot a BMW-k és Nico Rosberg akadályozták meg a világbajnokság megszerzésében.

A McLaren még második számú hazájában, Németországban sem számíthat támogatásra az ügyben. Európa legnagyobb lapja, a Bild Zeitung így ír:

“Ha a McLaren sikerrel jár, csak egyetlen címet érdemel majd: 2007 legrosszabb vesztesei” – áll a lapban.