A Forma-1 új világbajnoka tegnap délután érkezett vissza Európába a mindent eldöntő Brazil Nagydíj után. Kimi Räikkönennek friss világbajnokként megeredt a nyelve:

“Olyan boldog vagyok, hogy az már szinte fáj! Ez egy valóra vált álom. Gyerekkorom óta szerettem volna ezt elérni. Hétéves voltam, amikor életem első versenypályáját megláttam. Egy Bembole nevű régi gokartpálya volt, alig öt kilométerre a lakhelyemtől, amolyan második otthon volt számomra. Most, 22 évvel később már sok kedvenc pályám van, de a legfontosabb Interlagos, több mint 5000 kilométerre az otthonomtól.”

“Mindig azt mondtam, hogy világbajnok szeretnék lenni. Párszor már közel kerültem hozzá, és most minden jól alakult. A sportban az embernek végig a maximumot kell nyújtania. Sosem lehet tudni, hogy történik a versenyen, elég csak megnézni az utolsó három futamot!

Fuji rettenetes volt nekünk, a mezőny végén voltunk, a verseny szinte az elején véget ért. Japánt 17 pontos hátránnyal hagytam el, szerintem a csapaton kívül tíznél több ember nem fogadott volna rám akkor. De nem adtam fel, bizonyos értelemben hiszek a csodákban. Kína volt a joker, győztem és az élen álló versenyző nem szerzett pontot Ez adott egy kis reményt, de nem maradt sok esélyem.

Az utolsó verseny nagyon izgalmas volt. Az első négy versenyző közül nem állt ki senki, de kemény csata ment a pozíciókért. Talán elcsíptem az idényem legjobb rajtját, talán még Felipét [Massa] megelőzhettem volna az első kanyarban, de megvolt a tervem, és abban nem szerepelt, hogy a csapattársammal küzdjek. A tükörben láttam, hogy Hamilton Alonso mellett volt a 3. kanyarban, és hogy bajban van. Rájöttem, hogy itt az esély, amire vártam – az első kör döntő volt a bajnokság szempontjából”

A Brazil Nagydíjon minden tökéletesen alakult

A Brazil Nagydíjon minden tökéletesen alakult


“Nagyszerű verseny volt, azt hiszem, még soha sem éreztem magam így a pilótafülkében. Minden tökéletesen alakult. Mennyei születésnapi ajándék! Szeretném újra megköszönni Felipének a segítséget, tökéletes csapattársként mindent megtett. Csapatként a kettős győzelemnél jobbat nem érhettünk volna el, de amikor átértem a célvonalon, a legfontosabb az volt, hogy Hamilton hogyan végzett. Megkérdeztem rádión, néhány másodpercig csend volt, majd mondták, hogy hetedik. A szívem majdnem felrobbant, olyan boldog voltam!

Szeretném mindenkinek megköszönni, akik mellettem voltak egész évben, a szurkolóknak. Köszönöm a csapatnak, óriási dolog minden idők legnagyobb csapata részének lenni. Idén minden korábbinál jobban élveztem a Forma-1-et. Mindig arról álmodtam, hogy a Ferrarival megnyerem a világbajnokságot, lefogadom hogy minden versenyzőnek ez az álma! Ez a csapat sosem pihen, voltak nehéz pillanataink, de mindig visszakapaszkodtunk – ez mutatja, hogy milyen emberek dolgoznak itt. Újra csak köszönöm! És szeretném megköszönni a szponzorainknak is, velük együtt vagyunk igazi világbajnoki csapat!”