Bár Kimi Räikkönen tegnap a pályán megnyerte a 2007-es világbajnoki címet, elképzelhető, hogy utólag mégis elveszítheti azt. A McLaren csapat fellebbezést nyújtott be a felügyelők azon határozata ellen, amely nem zárta ki a szerintük szabálytalan üzemanyagot használó BMW és Williams istállókat.

Az FIA ellenőrei a futam után megállapították, a BMW és a Williams által használt üzemanyagok hőmérséklete nem felelt meg a szabályoknak.

Szabálytalanok?

Szabálytalanok?


A boxkiállások alkalmával vett minták nyomán kiderül, hogy Nick Heidfeld, Robert Kubica, Nico Rosberg és Kazuki Nakajima autóiban hidegebb volt a benzin, mint azt a szabály előírja. Elvileg a külső levegő hőmérsékletéhez képest maximum 10 fokkal lehet hűvösebb az üzemanyag. Az Ellenőrök 12-14 fok közötti eltéréseket mértek. Ez pedig a szakemberek szerint 5-10 lóerős pluszt is jelenthet.

Hosszú tanácskozás után a felügyelő bizottság azonban nem zárta ki a csapatokat a versenyből, hanem helyben hagyta a Brazil Nagydíj végeredményét.

Ez annak köszönhető, hogy az FIA saját levegő hőmérsékleti adatai és meteorológia partnerük adatai nem egyeztek meg. Míg az FIA 37 fokot mért addig a Meteo France pár fokkal hidegebbet. Csakhogy a csapatok nem az FIA-nak “szállító” FOM adatait használják, hanem  MF-ét. A felügyelők nem látták egyértelműen bizonyítottnak a tíz foknál nagyobb eltérést, miután az sem biztos, hogy a töltőcsőben – ahonnan ők a mintát veszik – és az autó tankjában azonos a benzin hőmérséklete.

Räikkönen nyert, de még nem biztos

Räikkönen nyert, de még nem biztos


Mivel a szabályok nem egyértelműek, így arra a megállapításra jutottak a felügyelők, hogy “nem lenne megfelelő” megbüntetni a csapatokat.

A McLaren azonban nem nyugodott bele a döntésbe és fellebbezést nyújtott be, így az ügyben az FIA Nemzetközi Fellebbviteli Bírósága dönt majd.  Nem véletlen a brit csapat döntése, ha a 4. Rosberget és az 5-6. helyen célba érő BMW-ket kizárják, Lewis Hamilton a negyedik helyre kerül és akkor ő a világbajnok!

Elképzelhető, hogy a bíróság csak hetek múlva ül össze, hogy döntsön az ügyben. Addig pedig senki nem ünnepelhet igazán. Vélhetően a szabálykönyv eddig nem igen használt paragrafusát pontosítani fogják, a jövőbeni vitás kérdések elkerülése érdekében.