Megtörtént, amire a fogadóirodák legnagyobb odds-ot adták, nem Lewis Hamilton, nem Fernando Alonso, hanem Kimi Räikkönen nyerte meg a 2007-es egyén világbajnoki címet.

Mondhatni, Hamilton okosan kezdte a Brazil Nagydíjat, nem ment bele semmibe a rajtnál, hagyta, hogy elmenjen mellette Räikkönen és Alonso is. Ám a következő kanyarban megpróbálta a pálya külső ívén kifékezni csapattársát, de megcsúszott, kihajtott a pályáról, ahonnan a mezőny közepébe esett vissza. Ezzel azonban még nem volt vége! A kilencedik körben megtörtént a dráma, Lewis Hamilton autója lelassult.

Nelsinho: jövőre F1?
Alonso nem bírt a Ferrarikkal

Alonso nem bírt a Ferrarikkal

Alonso nem bírt a Ferrarikkal


Egyelőre nem tudni mi történt a McLarennel – arra tippelünk, hogy az újonc véletlenül benyomta a bokszutcai sebességkorlátozót, esetleg a váltó váltott vészprogramra -, de kis idő után újra elindult, ám csak a 18. helyen tudta folytatni a brit pilóta. Hamilton nem is adta fel, megkezdte a felzárkózást, nyomta ahogy a csövön kifért .

Végül a hetedik helyig jutott, az viszont kevés volt a végső elszámolásnál, hiszen Kimi Räikkönen Massa segédletével, akit a második kerékcserénél „előzött” meg, győzelemmel zárta az idei évet. A két Ferrari fantasztikus fölénnyel ellépett üldözőktől és a célig vezettek.

Räikkönen idén mindenkinél több, hat futamot nyert meg és végül egyetlen ponttal előzte meg a két McLarent. Mialatt ő 110, ellenfelei 109-109 pontot gyűjtöttek.  A finn versenyzőt pont ezért szerződtették csillagászati összegért, hogy Michael Schumacher után újra egyéni címet ünnepelhessen. A Ferrari öröme tökéletes lehet, hiszen a csapatvilágbajnoki cím is az övék, miután a kémügy folyományaként a McLarent kizárták.

Nakajima elütötte szerelőit a boxban

Nakajima elütötte szerelőit a boxban

Nakajima elütötte szerelőit a boxban


Fernando Alonso nem dönthetett a sorsáról, hiába előzte meg csapattársát a rajtnál, végig vert helyzetben volt, a Ferrarikra egyáltalán nem volt veszélyes, saját versenyét futva a harmadik helyig jutott. Ez akkor lett volna elég számára, ha Massa visszaveri Räikkönen „támadását” és nyer.

Az utóbbi két futamon mutattott hibái ellenére Lewis Hamilton fantasztikus bemutatkozó éven van túl. Sok tapasztalt pilótánál éretebb versenyzéssel az utolsó versenyig vezette a világbajnokságot, ám a hajrát Kimi Räikkönen bírta jobban.

Fantasztikus versenyt futott Nico Rosberg is, aki megküzdött mindkét BMW-vel és begyűjtötte a negyedik helyet. A bajoroknál Robert Kubica végzett előrébb. Az utolsó pontszerző helye Jarno Trulli futott be.

Brazil Nagydíj, Interlagos, 2007.10.21.

A futam végeredménye

A futam után mondták:

Kimi Räikkönen:

Mindig hittünk abban, hogy jól megy majd, és a végén sikerült. A nehéz időkben mindenki összetartott, így a hátrányos helyzetből is sikerült nyernünk. Nemcsak a konstruktőri, de az egyéni világbajnoki címet is megszereztük. Nagy köszönet a csapatnak, akik mindig jó munkát végeztek, és köszönet Felipének, aki sokat segített az év folyamán.

Jól mentek a kocsik, de tudtunk volna ennél gyorsabban is hajtani. A végén csak ültem az autóban és vártam, hiszen nem tudhattuk, hogy valaki nem esik-e ki Lewis elöl. Őszintén szólva nagyon boldog vagyok.

Hamiltonnak nem jött össze

Hamiltonnak nem jött össze

Hamiltonnak nem jött össze


Felipe Massa:

Nem a bajnokságért küzdeni jöttem ide, de nagyon örülök, hogy a csapat így végzett. Nagyon örülök Kimi sikerének. Jó volt látni a csapat bajnokká válását. Szívesen megnyertem volna a versenyt, de nagyon örülök, hogy segíthettem a csapatnak és Kiminek, hogy meglegyen a bajnoki cím.

Fernando Alonso:

Mindenekelőtt gratulálok Kiminek. Korábban is mondtam: aki több pontot szerez az utolsó versenyen, azé lesz a bajnoki cím. A verseny igazán nehéznek ígérkezett. Jól indultam, a harmadik helyre kerültem, de lehetetlen volt tartani a Ferrarikat, és csak reméltem, hogy történik valami gond valamelyik autóval. De nem így alakult.

A csapat jól végzi a munkáját, voltak hullámvölgyeink, de próbáltunk a legjobban együtt dolgozni. Annak ellenére, hogy címet elvesztettük, szép emlékeim vannak erről az idényről, négy győzelmet szereztem.