McLaren – Itt a büntetés! 2Az FIA Motorsport Világtanácsa a McLarent bűnösnek találta a Ferrari adatainak jogszerűtlen felhasználásában és  több órás tárgyalás után a csapatot kizárta a 2007-es világbajnokságból, megfosztotta a konstruktőri bajnokságban gyűjtött pontjaitól és 100 millió dolláros büntetés fizetésére kötelezte. Az összeg a motorsport történetének legnagyobb büntetése. A McLarennek a 2008-as idényben való indulása előtt vizsgálatra kell bocsájtania az autóját, amelyről az FIA 2007 decemberében dönt.

Bár a csapatról kiderült, hogy csaltak, érdekes módon a két versenyző, Fernando Alonso és Lewis Hamilton tovább küzdhetnek az egyéni világbajnoki címért a szabálytalan autóval. A döntéssel azonban a csapatvilágbajnokság el is dőlt, a Ferrari már a cím birtokosának érezheti magát.

Az ítélet teljes szövegét holnap adja közre az FIA, a McLaren fellebbezhet.

A wokingi csapattól elsőként Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója szólalt meg:

“Ez az ítélet óriási sokk a csapat minden tagjának – és ahogy a média és a Forma-1 rajongók reakcióiból kitűnik – a közvélemény jelentős részének is. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy csattanós választ adjunk a pályán, akárcsak Monzában, és hogy bebizonyítsuk az igazunkat a bíróság előtt.”

A McLaren további reakciójával és az ítélet visszhangjával is foglalkozunk hamarosan.