Az Európa Nagydíj előtt másfél héttel a Spyker kirúgta Christiajan Alberst. A belgiumi teszteken a hondás Christian Klient ültették a helyére, de a nürburgringi versenyen a csapat tesztpilótája, a német Markus Winkelhock kapott lehetőséget.

Winkelhock a németországi versenyhétvége előtt alig több mint két órát vezette az autót, ami a szabadedzéseken és az időmérőn elért eredményein meg is látszott, úgy is mondhatnánk, hogy tökutolsó volt.

A vasárnapi versenyen azonban megkapta az Andy Warhol szerint mindenkinek járó 15 percnyi hírnevet. Sőt, kicsit többet is. Ilyen talán még sosem volt: Winkelhock egy szerencsés taktikai húzás miatt – a csapat esőgumit adott neki a felvezető kör végén – teljesen zöldfülűként, élete első versenyén, a mezőny legrosszabb autójával hazai közönség előtt Forma-1-es futamot vezetett. Több körig, mint a végül győzedelmeskedő kétszeres világbajnok.

Winkelhock az első öt körben több mint 30 másodpercnyi előnyt autózott ki, ha nem állították volna le a futamot, az esőben ez az előny elég sokáig ki is tarthatott volna. A versenyt végül műszaki hiba miatt feladta, de valószínűleg nem szomorkodik emiatt nagyon

A német pilóta így nyilatkozott a futamról:

Winkelhock boldog lehet

Winkelhock boldog lehet


“Különleges nap volt ez nekem, az első F1-es versenyem, méghozzá Németországban! Nagyon szerencsés vagyok, hogy a csapat esőgumira váltott. Csapatdöntés volt – én is láttam néhány cseppet a sisakomon, de nem gondoltam, hogy így fog zuhogni. Bejött, sok autót megelőztem. Mindenkit! Az első és a második kanyar között azt hiszem négy autót előztem meg. Amikor pedig túljutottam Kimi Räikkönenen, kezdtem azon gondolkodni, hogy talán én vezetek. Amikor belengették a piros zászlót, elvesztettem az előnyt, de így is F1-es versenyt vezettem!” – lelkendezett Winkelhock.

A német valószínűleg nem kap majd több lehetőséget a Spykertől, mivel egyáltalán nem rendelkezik szponzorokkal, de talán jobb is, így legalább úgy emlékszünk rá, mint az újoncra, aki egy időre megfogta az isten lábát, és megelőzte az egész mezőnyt.