Az idény elején a Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore azzal az ötlettel állt elő, hogy a mostani vasárnapi verseny helyett két rövidebb futamot kellene rendezni a Forma-1-ben, hasonlóan az F1 előszobájának nevezett GP2rendszeréhez. Az olasz elképzelése szerint délelőtt egy 45 perces rövid, délután pedig egy hosszabb, egyórás verseny lenne. Az ötlet Bernie Ecclestone-nak is tetszik.

Két versenyt szeretnének

Két versenyt szeretnének

Két versenyt szeretnének


Ha pedig ilyen nevek állnak a dolog mögött, a FIA sem fog ellenállni – legalábbis Max Mosley, a szervezet elnöke ezt állítja:

“Ha olyanok, mint Flavio vagy Bernie szabályváltoztatást szeretnének, akkor az felőlünk is rendben van, feltéve, hogy a szabályok mindenkire egyformán érvényesek.”

Azonban Mosley arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen ügyekben a Motorsort Világtanács mondja ki a végső szót, és hogy ő személy szerint – mint mindig – leginkább olyan változtatásokat látna szívesen, amelyek az előzéseket, a nyílt versenyt ösztönöznék.

A WTCC-ben is hasonló a lebonyolítási rendszer

A WTCC-ben is hasonló a lebonyolítási rendszer

A WTCC-ben is hasonló a lebonyolítási rendszer


A reform mellett és ellen is komoly érvek szólnak: nyilvánvaló például, hogy a nézők szívesebben néznének két, eseménydús futamot, egy, unalmasabb helyett, viszont komoly kérdés, hogy a közvetítő tévétársaságok hogyan tudnák – vagy egyáltalán, akarnák-e – a versenyeket közvetíteni. Olyan vélemények is vannak, amelyek szerint a Forma-1 lényegéhez tartozik a technikai csúcsteljesítmény, hogy az is számít, hogy kinek az autója bírja tovább – a két rövid verseny pedig ebből a sportértékből vonna le. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!