Éjszaka nem köröznek majd?

Éjszaka nem köröznek majd?

Bernie Ecclestone két hete arra figyelmeztette az Ausztrál Nagydíj szervezőit, hogy ha nem hajlandóak éjszakai futamot rendezni, akkor nem újítják meg a pálya 2010-ben lejáró szerződését. Bár az idény elején a melbourne-i felelősök maguk jelentkeztek azzal, hogy ők is rendeznének éjszakai versenyt, előrelépés azóta sem történt.

Bár a futamnak helyet adó Victoria állam kormányzata nem zárta ki az éjszakai futam megrendezésének lehetőségét, az nagyon sok pénzbe kerülne, az ausztrál verseny pedig amúgy is veszteséges. Miután pár napja felröppent a hír, miszerint a turisztikai minisztérium 16 millió dollárnyi pluszkeretet különített el idegenforgalmi célokra, sokan ezt úgy értelmezték, hogy a szükséges fejlesztések már sínen vannak. Azonban Tim Holding, az illetékes miniszter szinte azonnal cáfolta a pletykákat:
“Ennek egyáltalán semmi köze az éjszakai versenyhez!”

Victoria állam miniszterelnöke, Steve Bracks ezzel egybehangzóan nyilatkozott:
“Ez egy vicc. Nincs semmiféle megegyezés az éjszakai versennyel kapcsolatban, ezért semmilyen kiadás vagy fejlesztés sincs.”

Az éjszakai futamok ügye más irányból is megfenekleni látszik, a FIA elnöke, Max Mosley ugyanis egyelőre túl bizonytalannak látja a szükséges feltételeket, sőt azt is felvetette, hogy a Forma-1 helyett előbb egy alsóbb kategóriában – például a GP2-ben – kellene kipróbálni az ilyen típusú versenyeket:

“Addig nem engedélyezzük az éjszakai versenyzést, amíg az minden tekintetben meg nem felel a biztonsági szempontoknak. Azt hiszem, nem lenne rossz megnézni, hogy hogyan működik a dolog egy másik kategóriában, mielőtt a [Forma-1-es] világbajnokságban bevezetnénk.”