Míg az eddig két nagydíjat rendező európai országok sorra kihullanak a pikszisből – idén elmaradt a San Marinó-i Nagydíj, Németországban mostantól Hockenheim évenként váltja majd  Nürnburgot, francia területen pedig jövőre csak a Monacói Nagydíj marad – addig a spanyolok jól lobbiztak: Barcelonához jövőre már Valencia is csatlakozik a Forma-1-es naptárban.

 

A hivatalos bejelentést egy ma déli sajtótájékoztatón tették meg a városban, ahol jelen volt a Forma-1 ura, Bernie Ecclestone, Valencia polgármester asszonya, Rita Barbera, és a tartományi kormányzat vezetője, Francisco Camps is. Amit eddig nem tudhattunk biztosan, hogy a verseny milyen címen fut majd – Mediterrán Nagydíj lesz-e, vagy a kihullott német helyszín után az Európa Nagydíj kerül itt megrendezésre, most már biztos: Valencia veszi át a német helyszíntől a címet. A szerződés 2011-ig szól.

 

Nem a teszteken használt versenypályán mennek majd

Nem a teszteken használt versenypályán mennek majd

Nem a teszteken használt versenypályán mennek majd


Valencia Monte Carlóhoz hasonlóan utcai verseny lesz, gyönyörű “díszletekkel”. A spanyol mérnökök által, de a kihagyhatatlan Hermann Tilke segítségével tervezett 4,3 km hosszú pálya a történelmi belvárosban és a város kikötői részén halad majd, egy hidat is érintve.

 

Amíg a spanyolok örülhetnek, addig a szezon elején nagy dérrel-dúrral emlegetett Szingapúr mint lehetséges helyszín kiesni látszik, de a helyzet legalábbis zavaros.

 

A Straits Times című szingapúri lap értesülései szerint a lehetséges éjszakai utcai verseny rendezése kútba eshet, mert a szervezők és a befektetők nem tudnak megegyezni a mintegy 70 millió dolláros projekt finanszírozását illetően.

 

Ennek ellentmondva egy másik helyi lap, a Today főcímként hozta, hogy a szigetország által rendezendő futam a célegyenesben van. A cikk arra alapozza a hírt, hogy múlt csütörtökön egy Singapore GP Pte Ltd. nevű céget jegyeztek be. A cég 20 millió dolláros tőkéje az újság szerint arra enged következtetni, hogy “a nagyszabású esemény régóta várt bejelentése hamarosan megtörténik”.

 

Egyes források odáig mennek, hogy a bejelentést már a mostani, Spanyol Nagydíjon várják. De valószínűleg ugyanez a kör várta ugyanezt már az Ausztrál és a Maláj Nagydíj helyszínén is…