Alonso nem lesz Schumacher utódja

Fernando Alonso, mint a legfiatalabb futamgyőztes és világbajnok, már beírta magát a Forma-1 történelmébe. A hétvégén egy újabb “rekorddal” gazdagodott, hiszen ő a legfiatalabb vb-első, aki duplázni tudott. Nem voltak túl sokan azok sem, akik meg tudták védeni bajnoki címüket: Michael Schumacher (7), Juan Manuel Fangio (5), Alain Prost (4), Ayrton Senna (3), Jack Brabham (3), Mikka Häkkinen (2), Alberto Ascari (2).

Ám hiába gondolják a spanyol világbajnok első szurkolói, hogy kedvencük megdönti majd Schumacher rekordjait, neki más elképzelései vannak. “A célom, hogy a karrierem során három világbajnoki címet szerezzek” – mondta Alonso egy spanyol lapnak adott interjújában. Az asztúriai fiatalember példaképe, Ayrton Senna miatt szeretne ennyi trófeát. “Összesen három vb-címet szerzett, ezért nekem is ez a célom. De az is Sennára emlékeztet, hogy a McLarenhez igazoltam, és nem versenyeztem a Ferrarinak.”

Ha Alonso tartja magát a szavához, és a McLarennel képes lesz már a következő években a csúcsra jutni, akkor viszonylag hamar, még fiatalon távozhat a Forma-1-ből. A spanyol versenyző mindössze 25 éves, míg Michael Schumacher most 37 évesen vonul vissza.

Nincs egyedül véleményével Alonso, hiszen a Ferrarinál Schumacher helyére igazolt Räikkönen sem akar az F1-ben megöregedi: “Nem tervezem, hogy olyan sokáig versenyezzek, mint Schumacher. Valószínűleg a Ferrari az utolsó csapat, ahol versenyzem.”

Alonso már jövőre esélyes a világbajnoki címre, és éppen Räikkönen hozzáállása miatt. A McLarennél a finn nem vitte túlzásba az autó fejlesztésével kapcsolatos feladatokat, így a csapat önállóan építette autóit, így már most készülhettek Alonsóra a tervezők. Ellenben a Ferrarinál Schumacher volt a középpontban, s mivel segített a fejlesztéseknél is, az autó csak őt szolgálta.

És ezt a mentalitást mutatja az a hihetetlen tény is, hogy a visszavonuló pilóta utolsó versenye, a hétvégi Brazil Nagydíj után nem a szeretteivel ünnepelt, hanem előbb részt vett a megbeszéléseken, ahol kiértékelték a versenyt. Ahogy ő mondta: ” Ez csak számomra az utolsó verseny, ezt követi majd egy újabb, meg kell vizsgálnunk a versenyen történteket, hogy felkészülhessünk a következőre.” Ki tudja, mikor tenné meg ezt Räikkönen. Ám ettől függetlenül remélhetőleg hasonló versenyzést láthatunk majd tőle is, mint elődjétől.