F1: Hétvégén francia nagydíj 1

F1: Hétvégén francia nagydíj

Schumachernek és a Ferrarinak jó ment két hete Indianapolisban, de ennek semmi köze a valósághoz. A Michelin gumik nem voltak az igaziak, Alonso sem hajtott isten igazából. A hétvégi futam, Franciaországban viszont komoly kihívás lesz mindkét csapatnak. A Francia Nagydíj ugyanis az első európai verseny az évad második felében, a legtöbb csapat ekkor veti be az év eleje óta kidolgozott nagyobb technikai újításait.

“Indianapolis biztató volt, de nem szabad túlértékelnünk. A dolgok nem mennek majd mindig ilyen jól, de biztos vagyok benne, hogy még mindig esélyesek vagyunk a világbajnoki címre.” – értékelt Michael Schumacher az előző versenyt.

Igazi presztízscsata lesz a Magny-Cours-ban, hiszen ez nemcsak Renault, de az üzemanyag-szállítójuk, az Elf és a Michelin hazai versenyei is lesz, ahol szeretnének minél nagyobb fölénnyel bizonyítani. Amit persze a Ferrari és Bridgestone szívesen verne vissza. Majd meglátjuk, megy-e. Sőt az olasz és francia csapatot foci-vb-n történtek is tovább tüzelhetik. Mindazonáltal Schumacher eddig hétszer nyert Magny-Cours-ban, ami a nagy számok törvénye szerint jelent valamit, de itt a valóságban nem sokat.

Az előző versenyen történt baleset miatt nem tudni, hol tart a fejlesztésekkel a McLaren. Náluk ezúttal fontosabb, hogy Kimi Räikkönen mellett, a csapat másik autóját Pedro de la Rosa vezeti majd, mert Juan Pablo Montoya a NASCAR-ban folytatja. Reméljük a spanyol pilóta ugyanolyan életet visz majd a versenybe, mint tette azt tavaly a bahreini futamon, ahol szintén Montoyát helyettesítette.

A pálya és a verseny:

Az idei lesz az 56. Francia Nagydíj, 1950 óta Magny-Cours mellett hét helyszínen, Reimsben, Rouenben, Clermont-Ferrandban, Le Mans-ban, Le Castelletben és Dijon-Prenois-ban, rendezték már meg a francia futamot.

Magny-Cours technikás pályának számít, amelyet lassú hajtűkanyarok, közepesen gyors kanyarok, valamint gyors sikánok jellemeznek. Kevés előzésre lehet számítani.

A pálya hossza: 4,411 km, a teljes versenytáv 308,586 km. A pályarekordot Michael Schumacher tartja 2004-ből, ideje 1 perc 15,377 másodperc. A 2005-ös befutó: 1. Fernando Alonso, 2. Kimi Räikkönen, 3. Michael Schumacher.

Időmérő: szombaton 14 óra
Futam: vasárnap délután kettő

(forrás: Amber PR)