F1: Unalmas Alonso győzelem Angliában 1

F1: Unalmas Alonso győzelem Angliában

Szerencse, hogy a hagyományostól eltérően nem magyar idő szerint délután kettőkor, hanem egykor kezdődött a Brit Nagydíj, mert akkor háromkor a nézők nagy része átkapcsolt volna a Szerbia-Montenegró – Hollandia világbajnoki meccsre.

Fernando Alonso teljesen dögunalmassá tette a silverstone-i versenyt, sokkal gyorsabb volt, mint a mezőny többi tagja. Leiskolázta őket és simán megnyerte a versenyt, megszerezve ezzel idei ötödik, összességében 13. győzelmét, tovább növelve előnyét a világbajnoki pontversenyben is.

A verseny izgalmát az jelentette, amikor a második helyért csatázva, Michael Schumacher a második tankolások alkalmával megelőzte Kimi Raikkönent. Ezenkívül ők is csak vonatoztak a teljes verseny alatt. Hasonlóan alakult a negyedik hely sorsa, ott Giancarlo Fisichella verte meg az első tankolásnál Felipe Massát. A pályán kevés dolog dőlt el.

Jól teljesítettek a BMW-k, gyors köröket futottak és mindkét autójuk pontszerző helyen zárta a brit futamot. Nick Heidfeld többeket megelőzött a rajtnál, végül hetedik lett, míg az utolsó pontszerző Jacques Villeneuve, a nyolcadik helyet szerezte meg. Ő Nico Rosberggel vívott meg ezért, a második boxkiállás alkalmával tovább tudott kint maradni a könnyebb autóval, ami döntő lett.

A futam elején egy kisebb baleset jelentett érdekességet. Scott Speed nekikoccant Ralf Schumacher autójának, aki ettől megcsúszott, majd még Mark Webber is nekirohant, mindhárman kiestek. Emiatt a biztonsági autót a pályára küldték, így csak három kör után indult meg az igazi verseny.

Katasztrofális hétvégét zárt a Honda. A tegnapi elrontott időmérő edzés után Jenson Button remekül jött fel a mezőny végéről, de kilenc kör után tönkrement a versenyautója. A kocsi megcsúszott a felrobbant motorból kifolyó olajon, így a brit pilóta a sóderágyban fejezte be a versenyt. Hiába indult a hatodik helyről Rubens Barrichello, a verseny folyamán egészen a 11. helyig esett vissza.

Játékunk első kérdésének megfejtése: a. 1950. május 13-óta rendeznek Silverstone-ban Forma-1-es versenyeket.

A 2006-os Brit Nagydíj végeredménye:

1. ALONSO Renault M 1h25’51″927 215.469 Km/h
2. M.SCHUMACHER Ferrari B + 0’13″951
3. RAIKKONEN McLaren Mercedes M + 0’18″672
4. FISICHELLA Renault M + 0’19″976
5. MASSA Ferrari B + 0’31″559
6. MONTOYA McLaren Mercedes M + 1’04″769
7. HEIDFELD BMW Sauber M + 1’11″595
8. VILLENEUVE BMW Sauber M + 1’18″299
9. ROSBERG Williams Cosworth B + 1’19″009
10. BARRICHELLO Honda M +1 kör
11. TRULLI Toyota B +1 kör
12. COULTHARD RedBull Ferrari M +1 kör
13. LIUZZI Toro Rosso Cosw. M +1 kör
14. KLIEN RedBull Ferrari M +1 kör
15. ALBERS Midland Toyota B +1 kör
16. MONTEIRO Midland Toyota B + 2 kör
17. SATO S. Aguri F1 Honda B +3 kör
18. MONTAGNY S. Aguri F1 Honda B +3 kör

Leggyorsabb kör: ALONSO: 1:21.599

Kiestek:

19. BUTTON Honda M 52 kör
20. SPEED Toro Rosso Cosw. M 59 kör
21. R.SCHUMACHER Toyota B 60 kör
22. WEBBER Williams Cosworth B 60 kör

Fernando Alonso:

A győzelem teljesen rendben volt. A pole megszerzése után bizakodók voltunk, és több üzemanyaggal szereztük meg, mint amivel a többiek indultak, ami még jobb. Jók voltak a gumik a verseny során, jó a kocsink és nincs műszaki hibánk. Nagyon boldog vagyok, nagy nap volt ez a mai. 20 percre az oxfordi otthonomtól szereztem meg a győzelmet.

Michael Schumacher:

Kicsit beragadtam Kimi mögé a verseny elején, de őszintén megmondva nem is voltunk elég gyorsak ezen a futamon. Két új gumikészletünk volt a verseny második felére, miközben a többiek a végén használt gumikat tettek fel, ennek köszönhetően tudtam megelőzni Kimit.

Kimi Räikkönen:

Túl lassúak voltunk, ahhoz, hogy közel kerüljünk Fernandóhoz. A tőlem telhető legjobbat autóztam és meg lett a harmadik hely. Azt hiszem, ez volt a legtöbb, amit kihozhattunk ebből a versenyből. Örülök ennek az eredménynek.