Esős és bizonytalan futam várható 1

Esős és bizonytalan futam várható

Reménykedhetünk benne, hogy a Forma-1 világbajnokság nyolcadik futamára végre a McLaren is magához tér. Monte-Carlóban már majdnem összejött, aztán Räikkönen autója megadta magát, míg Juan-Pablo Montoya nagy nehezen becipelte autóját a dobogóra.

Ám Montoya hiába szerezte meg tavaly Silverstone-ben első McLarenes győzelmét, hiába volt harmadik Raikkönen, az idei év más. A monacói pálya éppen arról nevezetes, hogy közelebb hozza egymáshoz a csapatokat, sokkal inkább számít a vezetők képessége, mint az autók technikai színvonala. Ezzel szemben a Brit Nagydíj helyszínén kitűnő motorra, kiváló karosszériára és minél jobb beállításra van szükség, ami eltávolítja egymástól a jókat és a közepeseket.

Bár sok csapatnak van a közelben a székhelye és ahogy Barcelonában, itt is rengeteget tesztelnek, továbbra is Renault-Ferrari csata várható a reptérből kialakított versenypályán. Az új szabályok miatt igazi bátorságpróba lesz a mostani verseny. Egyes helyeken 5g-s oldalgyorsulással is kanyarodnak majd a pilóták, bár a V8-as motorok lassabbá tették az autókat, az idei puhább abroncsok sokkal nagyobb tapadást adnak.

Talán az időjárás segítheti a kisebb csapatokat, mert 2005-tel szemben már nem júliusban, hanem júniusban van a futam, emiatt nagyobb az esélye, hogy essen, ami csökkentené a különbséget a csapatok között. Jenson Button hazai közönség előtt versenyez, ám az ő esélyei a Hondával közel sincsenek olyanok, mint Alonso-nak Spanyolországban.

Michael Schumachernek a verseny előtt még egy másik csatát is meg kell nyernie, hiszen ezúttal a Monte-Carlói Nagydíj időmérő edzésén történtek miatt a pilóták érdekvédelmi szövetsége előtt kell magyarázatot adnia.

A versenyről és a pályáról:

A Brit Nagydíj a Forma-1 világbajnokság patinás “résztvevője”, a sorozat elindulása óta minden évben szerepelt a naptárban. A most éppen 5,141 kilométer hosszú silverstone-i versenypálya idén negyvenedik alkalommal rendezhet F1-es futamot. A Forma-1 legelső versenyét 1950. május 13-án Silverstone-ban rendezték, de később más helyszínekre is ellátogatott a Brit Nagydíj.

2005-ben Juan-Pablo Montoya nyert Fernando Alonso előtt. A McLaren sikerét Kimi Räikkönen tette teljessé, aki harmadikként zárt.

Miután rendkívül gyors a pálya, kevés a kifékezéses rész, ahol előzni lehetne. Emiatt a jó stratégia hozhat győzelmet a csapatoknak. A 60-körös Brit Nagydíj időmérő edzése június 10-én, szombaton magyar idő szerint 13:30 órakor kezdődik. A verseny vasárnap 13:00 órakor rajtol.